Slaafse nabootsing

Wat als uw concurrent uw product kopieert? Ook wanneer uw product niet is beschermd door een IE-recht, dan kan het kopiëren van uw product onrechtmatig zijn. Dit wordt ook wel slaafse nabootsing genoemd. Dit is geen intellectueel eigendomsrecht, maar een onrechtmatige daad. Uitgangspunt is dat nabootsen in beginsel mag. Maar slaafs nabootsen is onrechtmatig.

De nabootser is verplicht om, zonder afbreuk te doen aan zijn product, bij het nabootsen alles te doen wat redelijkerwijs mogelijk en nodig is  om verwarringsgevaar te voorkomen. Voldoet de nabootser daaraan niet, door dezelfde vorm te kiezen waar hij ook een andere vorm had kunnen kiezen, dan kan hij onrechtmatig handelen.

Voorwaarden voor slaafse nabootsing

Als u een geslaagd beroep op slaafse nabootsing wilt doen, dan is hiervoor nodig dat uw product een eigen gezicht op de relevante markt heeft. Dit betekent dat het product zich in zijn uiterlijke verschijningsvorm moet onderscheiden van andere gelijksoortige producten op de markt.

Heeft uw product zo’n eigen gezicht op de markt, dan moet het ook beschermd worden. Het eigen gezicht kan immers afnemen en zelfs verdwijnen naarmate meer gelijksoortige producten op de markt verschijnen. Dit vraagt van ondernemingen met unieke producten een actieve houding op het gebied van namaakbestrijding.

Beschermingsomvang

Op grond van slaafse nabootsing kunt u verbieden dat een ander verwarring sticht  door uw product nodeloos na te bootsen. Of er sprake is van verwarringsgevaar, hangt onder andere af van de gelijkenis van de producten.

Onze expertise

Onze IE-advocaten beschikken over expertise met betrekking tot slaafse nabootsing en kunnen u adviseren over en bijstaan in eventuele procedures. Voorts kunnen onze IE-advocaten adviseren hoe u uw producten het beste op de relevante markt kan beschermen.