Handelsnaamrecht

Een handelsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Het handelsnaamrecht beoogt de ondernemer te beschermen tegen misleiding of verwarring, die ontstaat wanneer zijn handelsnaam door een ander wordt gevoerd.

Hoe ontstaat een handelsnaamrecht?

Voor bescherming van een handelsnaam is vereist dat de naam wordt gevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de handelsnaam op een gebouw, het briefpapier en op de website van de onderneming. Bepalend is de naam die feitelijk wordt gedreven. Ook buitenlandse ondernemingen kunnen een handelsnaamrecht in Nederland hebben wanneer de handelsnaam bekend is.

In tegenstelling tot het merkenrecht kunnen handelsnamen beschrijvend van aard zijn. Dergelijke handelsnamen zijn ook populair, denk bijvoorbeeld aan De Broodzaak, de Koffiezaak of Tassenwinkel.nl. Ook zulke (louter) beschrijvende handelsnamen komen voor handelsnaamrechtelijke bescherming in aanmerking. 

Wat kan ik met een handelsnaamrecht?

De handelsnaamwet verbiedt het om een handelsnaam te voeren die al door een andere onderneming wordt gevoerd, of die daarvan slechts in geringe mate afwijkt, wanneer daardoor sprake is van verwarringsgevaar tussen die ondernemingen. Daarbij speelt wel een rol wat de ondernemingen doen, en waar ze gevestigd zijn.

Onze expertise

Onze IE-advocaten beschikken over uitgebreide ervaring op het gebied van het handelsnaamrecht. Neemt u gerust contact met ons op voor meer informatie.