Tips voor het Regelen van de Opzegbaarheid in Duurovereenkomsten Contractueel – Een Stap-voor-Stap Handleiding

expertise:

Ondernemingsrecht - M&A

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

07 februari 2018

Er is een licentieovereenkomst gesloten tussen SMQ, Goglio en Qbig. Naast deze overeenkomst, bestond er ook een leveringsrelatie tussen Goglio en Qbig. Na verlate betaling van de licentievergoeding, heeft SMQ de licentieovereenkomst volgens de richtlijnen van het contract met Goglio beëindigd. SMQ eiste vervolgens de afgesproken beëindigingsvergoeding van € 650.000,-. De rechtbank heeft deze eis toegewezen.

Het Contract tussen de Partijen

De belangrijkste afspraken in het contract zijn onder andere:

“3. Royalty-fees.

(…)

26. Termination

27. Break-up fee

De Hoge Raad

Het hoger beroep van Goglio bij de Hoge Raad werd afgewezen (HR 2 februari 2018, ECLI:NL:HR:2018:141). Voor de praktijk is het van belang dat de Hoge Raad de regels voor de opzegging van duurovereenkomsten voor onbepaalde tijd uiteenzet.

Praktische tips

Het opnemen van een goede regeling over opzegging in een contract kan nuttig zijn. Zo kan je vastleggen onder welke omstandigheden er kan worden opgezegd, welke termijn er moet worden aangehouden en wat de gevolgen zijn van de opzegging. Dit kan betrekking hebben op schadevergoedingen, nakomende leveringen tijdens de opzegtermijn en het al dan niet plaatsen van (extra) orders tijdens de opzegtermijn.

Vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op met Marc Janssen of andere leden van de sectie ondernemingsrecht.