Voorbereiding op de AVG: de hulplijnen zijn geopend

expertise:

IT & Privacy

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

01 februari 2018

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (‘AVG’) van toepassing en komt de huidige Wet bescherming persoonsgegevens te vervallen. In de aanloop naar deze datum moeten organisaties de nodige voorbereidingen treffen. Organisaties staan er niet alleen voor en de voorlichtingscampagnes zijn inmiddels in volle gang. In deze blog belichten wij een aantal recente hulpmiddelen om uw organisatie (tijdig) AVG-compliant te maken.

Handleiding AVG

De Rijksoverheid heeft op 22 januari jl. de Handleiding AVG gepubliceerd. In deze handleiding worden de belangrijkste bepalingen uit de verordening en uit de Nederlandse Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (‘UAVG’) toegelicht.

De handleiding is bruikbaar voor iedereen die gegevens verwerkt, in het bijzonder voor degenen die hun organisatie willen voorbereiden op de eisen van de verordening. Aan de hand van stroomdiagrammen en checklists worden de rechten en plichten uit de AVG inzichtelijk gemaakt.

Na 25 mei 2018 zal de handleiding periodiek worden aangevuld en herzien.

Voorlichtingscampagne nieuwe privacywetgeving

Kort na de publicatie van de Handleiding AVG, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (‘AP’) de voorlichtingscampagne ‘Privacy gaat iedereen wat aan’ gelanceerd.

Via de campagnewebsite en zelfs via spotjes op de radio biedt de AP organisaties praktische tools, zoals een digitale ‘regelhulp’ waarmee organisaties relatief snel in kaart kunnen brengen wat zij nog moeten door voor 25 mei aanstaande. Ook bevat de website algemene informatie over de rechten en plichten uit de nieuwe privacywetgeving.

Cursus ‘Inleiding Privacy in de Praktijk – uw organisatie privacy proof’?

Mogelijk worstelt uw organisatie momenteel al (nog) met privacy gerelateerde vragen. In samenwerking met Berghauser Pont Academy biedt de Praktijkgroep Privacy van BANNING daarom voor de derde en laatste keer de 1-daagse cursus ‘Inleiding Privacy in de praktijk – uw organisatie privacy proof?’. In de cursus zal een praktische voorbereiding op de AVG aan bod komen.

De cursus is bestemd voor privacy professionals die in hun praktijk met vraagstukken rondom privacy en beveiliging van persoonsgegevens te maken hebben, zoals juristen bij overheden, advocaten, commissarissen en andere toezichthouders.

De cursus vindt plaats op 9 april 2018 te Utrecht. Meer informatie of aanmelden? Klik dan hier.

Aankondiging herdruk Checklist Privacy: privacybeleid in 30 checklists

Eind 2016 schreven prof. mr. Jan Berkvens, mr. Silvia Vinken, mr. Samuel Wiegerinck en mr. Suzan Wolters het handboek ‘Checklist Privacy: privacybeleid in 30 checklists – van Wbp naar AVG’. In deze bijdrage wordt aan de hand van 30 checklists handvatten gegeven voor het inrichten van een privacy policy. Op deze manier kunnen organisaties voldoen aan het accountability principe (artikel 5 lid 2 AVG). De herdruk is uitgebreid met nog eens 15 nieuwe checklists en aangevuld met verwijzingen naar zowel de AVG als de Uitvoeringswet AVG. De uitgave bevat daarnaast de teksten van de AVG en de UAVG en is voorzien van handige transponeringstabellen, zodat u alle relevante informatie binnen handbereik heeft.

Medio februari verschijnt de tweede uitgave.

U kunt het boek alvast bestellen (met korting) via privacy@banning.nl.

 

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met de Praktijkgroep Privacy van BANNING.