Hoge Raad Urdeelt: Kindgebonden Budget Zal Niet Verminderd Worden op Kindkosten

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

12 oktober 2015

Enige tijd geleden heeft de Hoge Raad een belangrijke uitspraak gedaan over het kindgebonden budget en de invloed hiervan op de bepaling van de hoogte van de kinderalimentatie. Gezien mogelijke vragen die je zou kunnen hebben over deze uitspraak, hierbij een korte uiteenzetting van de essentie.

De Hoge Raad heeft duidelijk gesteld dat bij het vaststellen van de onderhoudsbijdrage die ouders aan hun minderjarige kinderen moeten betalen, het kindgebonden budget (en het onderdeel ‘alleenstaande ouderkop’) niet opgenomen moet worden bij het bepalen van de behoefte van het kind aan een bijdrage. Het kindgebonden budget moet wel worden meegenomen bij het berekenen van de draagkracht van de ouder die dit budget ontvangt. Bovendien werd expliciet gesteld dat er geen onderscheid gemaakt moet worden tussen de alleenstaande ouderkop en de rest van het kindgebonden budget. Zoals verwacht, volgde de Hoge Raad het advies van de A-G hierin.

Deze uitspraak heeft eindelijk meer duidelijkheid gebracht rond de vraag hoe de behoefte van een kind aan een bijdrage moet worden bepaald. De verantwoordelijkheid voor de kosten van het kind ligt nog steeds primair bij de ouders, en niet bij de overheid. De Hoge Raad heeft duidelijk gesteld dat het kindgebonden budget (inclusief de alleenstaande ouderkop) niet genegeerd kan worden. Het moet worden beschouwd als een deel van het inkomen van de verzorgende ouder (vaak de moeder).

Het is een feit dat kinderen geld kosten, zelfs na een echtscheiding. De verantwoordelijkheid van beide ouders om voor hun kinderen te zorgen blijft onveranderd. Dit omvat ook hun financiële verantwoordelijkheid.

Dit brengt ook duidelijkheid in de juridische wereld over hoe kosten van kinderen in relatie tot het kindgebonden budget moeten worden behandeld. Er zal bekeken moeten worden hoe om te gaan met zaken waarin sinds 1 januari 2013 – het moment waarop de Expertgroep Alimentatienormen voor het eerst adviseerde om het kindgebonden budget in mindering te brengen op de behoefte van het kind – advies gevolgd is. Door dit advies is de berekende behoefte van het kind aanzienlijk verminderd, wat resulteerde in een lagere of zelfs geen kinderalimentatie voor de niet-verzorgende ouder. Dit advies werd veelvuldig opgevolgd door gerechten.

Voor meer informatie over de uitspraak van de Hoge Raad en de A-G, kun je de volgende links bekijken:

Uitspraak van de Hoge Raad

Uitspraak van de A-G

Voor actuele updates van de Hoge Raad, bezoek je hun nieuwspagina.