’s Werelds Schattigste Hond te gewoon gevormd om auteursrechtelijke bescherming te krijgen

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

04 november 2015

Herken je de handeling van het spenderen van een hele middag aan het kijken en bladeren door entertainende maar afleidende clips en foto’s van charmante kinderen en vrolijke dieren? Nou, als dat het geval is, dan heb je zeker al kennisgemaakt met Boo, ’s werelds schattigste hond. De schattige Pomeranian hond met zijn kenmerkende kapsel heeft onmiskenbaar veel glimlachjes veroorzaakt, zowel in een kleurrijke hondentrui als wandelend met zijn hondenbroertje Buddy. Sinds zijn eerste verschijning in 2007 is Boo uitgegroeid tot een zeer populaire hond met een eigen Facebook pagina die al meer dan 17 miljoen keer is ‘geliket’. Boo merchandise bestaat onder andere uit knuffels, puzzels, boeken en kalenders.

De makers van Boo moeten dan ook verrast zijn geweest toen de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag (Loos J) in een kort geding op 12 oktober 2015 oordeelde dat de pluchen versie van Boo niet door auteursrecht wordt beschermd. De rechter achtte de kenmerken van Boo enerzijds een realistische kopie van de echte Boo en anderzijds algemeen voor knuffels. Hoe schattig Boo ook moge zijn, dat lijkt niet voldoende om aanspraak te kunnen maken op auteursrecht op zijn uiterlijk.

A, de eigenaar van Boo wiens naam geanonimiseerd is in het vonnis, heeft Buddy Boo Inc. (‘Buddy Boo’) opgericht, een bedrijf dat onder andere Boo-merchandise ontwikkelt en verhandelt. Gund, een dochteronderneming van Enesco LLC (‘Enesco’), opgericht onder Amerikaans recht, ontwikkelt en distribueert speelgoed. Buddy Boo en Enesco sloten een licentieovereenkomst waarin Buddy Boo Enesco (ten gunste van Gund) het exclusieve recht verleende om producten, waaronder knuffels, te produceren en te verkopen onder de naam en in de gelijkenis van Boo. Een van de producten die Gund onder de licentieovereenkomst op de markt brengt, is een pluchen Boo-hond, beschikbaar in verschillende maten, met en zonder (afneembare) kleding.

De eigenaars van Boo moeten dan ook verrast zijn geweest toen de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag (Loos J) in een kort geding op 12 oktober 2015 oordeelde dat de gelijkenis van de pluchen Boo niet door auteursrecht wordt beschermd. De eigenaars hadden argumenten aangedragen dat de Boo knuffel een creatieve adaptatie is van de verschijning van Boo – die op zichzelf al origineel en creatief zou zijn – en dat er bij het ontwerp van de knuffel diverse subjectieve keuzes zijn gemaakt.

De rechter was het hier niet mee eens. Hij oordeelde dat de kenmerken van de Boo-knuffel enerzijds een realistische kopie zijn van de echte Boo en anderzijds algemeen zijn voor knuffels. Boo mag dan misschien de schattigste hond ter wereld zijn, maar dat lijkt niet genoeg om aanspraak te kunnen maken op auteursrecht op zijn uiterlijk. Elke hond heeft zijn dag, maar Boo’s dag bleek niet de dag van het vonnis van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag te zijn.