La Mare’s modelrecht houdt stand: geschil over woonboten

sector:

Technologie & Innovatie

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

14 augustus 2019

De Poolse onderneming La Mare produceert woonboten. Op een van  de modellen van haar woonboten heeft La Mare een geregistreerd Gemeenschapsmodelrecht. Volgens concurrent Długosz is dit Gemeenschapsmodelrecht nietig. Długosz stelt dat het modelrecht teveel lijkt op eerdere woonboten en dus niet nieuw is. Ook heeft La Mare’s Gemeenschapsmodelrecht volgens Długosz geen eigen karakter.

 

Nietigheid in het modellenrecht

Een model kan door een modelrecht worden beschermd als het nieuw is en een eigen karakter heeft. Een model is nieuw, als er vóór de datum van de modelaanvraag geen eerder identiek model voor het publiek beschikbaar is gesteld. Een model heeft een eigen karakter, als de algemene indruk die het model bij de geïnformeerde gebruiker wekt, verschilt van de algemene indruk die eerdere modellen wekken. Als een modelrecht niet aan deze twee voorwaarden voldoet, dan kan het modelrecht nietig worden verklaard.

Relevante woonboten

Volgens Długosz waren er twee relevante modellen aan het publiek beschikbaar gesteld vóór de datum waarop het modelrecht van La Mare werd aangevraagd: de Marina woonboot en de door La Mare zelf geproduceerde Apartboat.

De EUIPO mag niet zelfstandig op zoek gaan naar feiten, maar moet zich houden aan de bewijsstukken van de partijen. In dit geval heeft Długosz diverse afbeeldingen en documenten ingebracht van de Marina woonboot die niet zijn gedateerd. Ook heeft Długosz een verklaring van de onderneming Marina overgelegd, waaruit niet afdoende blijkt door wie de verklaring is ondertekend. Voor zover Długosz zich heeft gebaseerd op de Marina woonboot, wijst de EUIPO de vordering tot nietigverklaring af.

 

Nieuwheid

Voor de Apartboat heeft Długosz wel voldoende bewezen dat deze dateert van vóór de datum van La Mare’s modelaanvraag. Voor de vraag of La Mare’s modelrecht nieuw is en een eigen karakter heeft, vergelijkt het  EUIPO de Apartboat met het geregistreerde model van La Mare.

Hoewel er veel punten van overeenstemming zijn tussen de Apartboat en het modelrecht, zoals de relingen aan de voor- en achterkant, zijn er ook verschillen. Zo zijn de relingen in de Apartboat gemaakt van dunne metalen staven en in het modelrecht van hout met loshangende touwen. Volgens de EUIPO zijn dat beduidende verschillen en kan het model dus niet nietig worden verklaard wegens het ontbreken van nieuwheid.

Eigen karakter

De EUIPO is het met Długosz eens dat een aantal door hem genoemde kenmerken overeenkomen.  Maar de algemene indrukken van het modelrecht en de eerdere ontwerpen verschillen aanzienlijk. Het modelrecht wekt door het gebruik van hout en touwen de indruk van een eenvoudige, rustieke woonboot. De eerdere ontwerpen wekken daarentegen een industriële indruk, onder meer door het gebruik van door de relingen gevormd uit dunne metalen staven, die de hele woonkamer omringen.

Conclusie

La Mare’s modelrecht blijft geldig. In vergelijking met de Apartboat is de uiterlijke vormgeving immers nieuw en heeft La Mare’s model een eigen karakter.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft u andere IE-rechtelijke vragen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact op met Ranee van der Straaten of Floris de Vriend