Google Analytics binnenkort verboden?

expertise:

IT & Privacy

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

26 januari 2022

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt op haar website: “Let op: gebruik Google Analytics mogelijk binnenkort niet toegestaan”. Aanleiding van dit bericht is een onderzoek van de Oostenrijkse privacy toezichthouder naar Google Analytics waaruit volgt dat (in het onderzochte geval) de software in strijd is met de AVG. De Autoriteit Persoonsgegevens doet momenteel zelf onderzoek naar de software en zal begin dit jaar duidelijkheid verschaffen of de software is toegestaan of niet.

Het gebruik van de software staat dus op losse schroeven. Vanwege de populariteit van Google Analytics kan dit voor veel bedrijven gevolgen hebben.

Wat is er aan de hand?

De Oostenrijkse toezichthouder onderzocht het gebruik van Google Analytics op een Oostenrijkse website. Via Google Analytics worden persoonsgegevens van bezoekers van de website verwerkt in de Verenigde Staten.

Google geeft in reactie op het onderzoek aan dat gebruikers zelf kunnen bepalen of de doorgifte van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten plaatsvindt. Gebruikers kunnen deze doorgifte namelijk uitschakelen. Daardoor zou volgens Google geen sprake zijn van strijd met de AVG.

De Oostenrijkse toezichthouder is het daar niet mee eens. Zij concludeert in haar uitspraak dat de door Google getroffen maatregelen, in aanvulling op de zogeheten ‘Standard Contractual Clauses’, niet effectief zijn. De aanvullende maatregelen, zoals het zelf kunnen bepalen waar de verwerking plaatsvindt, beletten niet dat de Amerikaanse inlichtingendiensten toegang kunnen krijgen tot de data. Dit heeft tot gevolg dat de gegevens onvoldoende beschermd worden en de doorgifte dus in strijd is met de AVG, aldus de Oostenrijkse toezichthouder.

Doorgifte van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten

Sinds de ‘Schrems II’-uitspraak is het doorgeven van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten conform de AVG ingewikkeld(er). Zie voor de achtergrond van deze uitspraak deze blog. Ondanks de ‘Schrems II’-uitspraak vindt doorgifte naar de Verenigde Staten nog veelvuldig plaats. Noyb, de privacy stichting waarvan Max Schrems voorzitter is, heeft al tientallen klachten hierover ingediend bij verschillende Europese privacy toezichthouders. Het onderzoek van de Oostenrijkse toezichthouder is het resultaat van zo’n klacht.

Is dit het einde van Google Analytics? Niet perse. Google heeft haar werkwijze al eens eerder aangepast na een vermeende AVG inbreuk. Het ging daarbij om Google G Suite for Education, waarover wij deze blog hebben geschreven. Wellicht dat Google nu weer de benodigde aanpassingen kan doorvoeren. Daarnaast is het niet zeker dat Google Analytics in alle gevallen onrechtmatig is. De Oostenrijkse toezichthouder heeft enkel geoordeeld dat in het specifiek onderzochte geval sprake is van strijd met de AVG. Uiteraard houden wij berichtgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens over de onderzoeken die zij doet naar het gebruik van Google Analytics nauwlettend in de gaten. We houden u op de hoogte.

 

Meer weten over (de toelaatbaarheid van) doorgifte van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten? Neem gerust vrijblijvend contact op met Floortje Eijdems of één van de andere advocaten van het Privacy-team.