Franse autoriteit voor mededinging legt hoge boetes op aan zuivelproducenten vanwege prijsafspraken

15 april 2015

Op 12 maart 2015 legde de Franse mededingingsautoriteit bijna €193 miljoen boete op aan 10 zuivelproducenten voor het maken van concurrentiebeperkende afspraken. De fabrikanten deelden prijsinformatie met elkaar, verdeelden de markt en manipuleerden offertes. Deze overtredingen vonden plaats op de private label zuivelmarkt ten behoeve van supermarkten.

Opmerkelijk is dat de Franse kartelwaakhond deze informatie kreeg van bedrijven die zelf aan de bel trokken (via clementieverzoeken) in verband met de mededingingszaak. Zowel Yoplait als Senagral dienden een clementieverzoek in. Yoplait was de eerste en kreeg daardoor geen boete opgelegd (die €44 miljoen zou zijn). Senagral kreeg een korting van ruim €55 miljoen en hoefde slechts €46 miljoen te betalen.

De kartelwerking

Van 2006 tot 2012 vonden de kartelactiviteiten plaats via bijeenkomsten in hotels en telefoongesprekken via geheime telefoons, die niet geregistreerd waren onder de naam van de gebruikers. Er werd ook een clandestiene karteladministratie bijgehouden. De gesprekken gingen over prijsafspraken en het verdelen van volumes in de zuivelmarkt voor private labels. Het kartel verstoorde in totaal 18 offerteprocedures op deze manier.

De hoge boetes

In een persbericht legde de autoriteit uit waarom ze zo’n hoge boetes heeft opgelegd: het kartel betrof heel Frankrijk, de betrokken producenten vertegenwoordigden meer dan 90% van de zuivelmarkt, het kartel had een heimelijk karakter en was zeer geraffineerd.

Boete verdeling:

Yoplait – 0 euros (Type 1 leniency)
Senagral –  €46 miljoen (Type 2 leniency)
Novandie (Andros Group) –  €38.3 miljoen
Lactalis Nestlé Ultra Frais MDD –  €56.1 miljoen
Lactalis Beurres & Crèmes –  €4 miljoen
Maître Laitiers du Cotentin –  €22.9 miljoen
Yeo Frais (3A Group) –  €12 miljoen
Laïta –  €8.1 miljoen
Alsace Lait –  €3.6 miljoen
Laiteries H. Triballat (Rians) –  €1.4 miljoen
Laiterie de Saint Malo –  €300,000

Clementie

Kartelautoriteiten stimuleren clementieverzoeken, omdat zij daarmee vaak concrete aanwijzingen en/of bewijs kunnen verkrijgen om bepaalde kartelafspraken te bestraffen. Zoals hierboven is gebleken, kan dit leiden tot aanzienlijke boeteverlagingen voor degenen die om clementie vragen. Om in aanmerking te komen voor verlaging of kwijtschelding van de boete, moet de verstrekte informatie echter waardevol (‘bruikbaar’) zijn voor het onderzoek door de kartelautoriteit.

Compliance

De boete van de Franse mededingingsautoriteit toont nogmaals aan dat kartelautoriteiten niet terughoudend zijn in het hard aanpakken van kartels en het opleggen van hoge boetes. Het is daarom raadzaam voor bedrijven om een compliance-programma te implementeren en daar regelmatig aandacht aan te besteden om kartelovertredingen te voorkomen.

Meer informatie over compliance en/of kartels?

Stuur een e-mail naar Minos van Joolingen (LinkedIn hier en website hier) of Esra van der Wolk (LinkedIn hier en website hier).

Blijft u graag op de hoogte? 

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.