Onderzoek in Duitsland naar ‘beste prijs’ clausule van Verivox is stopgezet: Een diepgaande blik

03 juni 2015

De Duitse mededingingswaakhond heeft haar onderzoek naar de onrechtmatige ‘beste prijs’ clausules van Verivox beëindigd. De energieprijzenvergelijkingssite heeft deze clausules uit haar contracten met energieleveranciers verwijderd en past ze niet langer toe.

Dit onderzoek maakte deel uit van het bredere onderzoek van Duitsland naar energieprijsvergelijkingssites. De ‘beste prijs’ clausules die Verivox hanteerde, verboden energieleveranciers om lagere prijzen aan te bieden op andere platforms. Na aanpassingen in de contracten, vond de Duitse toezichthouder geen mededingingsbezwaren meer. Ook in de toekomst belooft Verivox af te zien van het gebruik van ‘beste prijs’ clausules.

Wat betekent ‘beste prijs’?

In theorie bevorderen websites voor energieprijzenvergelijking de concurrentie. De platforms geven klanten namelijk een helder beeld van beschikbare opties en hun prijzen. Echter, ‘beste prijs’ clausules belemmeren de concurrentie, doordat leveranciers via andere kanalen geen lagere prijzen mogen aanbieden. Dit beperkt de concurrentie tussen de verschillende platforms en bemoeilijkt het voor nieuwkomers om de markt te betreden.

Hotelsector

Het onderzoek naar Verivox was een vervolg op zaken tegen diverse hotelvergelijkingswebsites en online reisbureaus, zoals Expedia, HRS en Booking.com in Duitsland en de rest van Europa. Voor meer informatie over deze zaken, zie onze eerdere blogpost. Inmiddels heeft de Duitse rechter geoordeeld dat de ‘beste prijs’ clausules inderdaad in strijd zijn met het mededingingsrecht.

Meer weten?

Stuur gerust een e-mail naar Minos van Joolingen (LinkedIn profiel hier en website hier) of Esra van der Wolk (LinkedIn profiel hier en website hier).

Blijf op de hoogte! 

Download onze eBooks en nieuwsbrieven hier.