De verschillende fases van een overname traject #2: Geheimhoudingsovereenkomst

expertise:

Ondernemingsrecht - M&A

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

26 oktober 2023

In deze serie van blogs nemen we u mee in de wereld van fusie & overnames (M&A), waarin wij op hoofdlijnen de juridische (en ook enkele commerciële) aspecten bespreken en voorzien van nuances die elke fase van dit proces omringen. Ontdek hoe elke zet een cruciale rol speelt in “De verschillende fases van een overnametraject”. Van de voorbereidingen tot de uiteindelijke verkoop en closing van de transactie. Een succesvolle overname begint met een tijdige voorbereiding en de juiste gekwalificeerde adviseurs. Neem contact op met onze advocaten gespecialiseerd in fusie & overnames (M&A) voor een vrijblijvend gesprek naar de mogelijkheden.

Dit is blog 2 van deze serie en gaat over het de geheimhoudingsovereenkomst.

Geheimhoudingsovereenkomst

Als u de beslissing heeft genomen om uw bedrijf te verkopen, zal u als verkoper vertrouwelijke bedrijfsinformatie moeten delen met potentiële kopers om hun interesse in de overname te wekken. Deze informatie kan worden overgebracht via een ‘informatiememorandum’ of eenvoudigweg door relevante documenten per e-mail of per post te versturen. Deze documenten omvatten doorgaans een inventaris van de activa, financiële informatie, het personeelsbestand, etc. Het is van cruciaal belang dat de informatie die u deelt met potentiële kopers strikt vertrouwelijk blijft. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat de vertrouwelijkheid daadwerkelijk wordt gewaarborgd?

Vertrouwelijkheid

In dat geval raden wij zowel verkopers als potentiële kopers aan om bij een overname een geheimhoudingsovereenkomst op te stellen. Een geheimhoudingsovereenkomst (ook wel bekend als een ‘non-disclosure agreement’ of ‘NDA’ in het Engels) is een overeenkomst die wordt gebruikt bij de onderhandelingen tussen de verkoper en potentiële kopers waarbij vertrouwelijke informatie wordt uitgewisseld. Het belangrijkste doel van een geheimhoudingsovereenkomst is om de vertrouwelijkheid van de informatie te waarborgen en ervoor te zorgen dat deze informatie niet wordt gebruikt voor andere doeleinden dan de beoogde verkoop van het bedrijf.

Zo’n geheimhoudingsovereenkomst bepaalt kort gezegd dat de potentiële koper alle aan haar verstrekte informatie vertrouwelijk dient te houden en op eerste verzoek van verkoper alle ontvangen informatie dient te retourneren aan verkoper. Ook bepaalt deze dat de koper ervoor moet zorgen dat haar adviseurs en personeelsleden die zij in een dergelijk traject inschakelt, eveneens een gelijke geheimhouding wordt opgelegd.

Belang voor een potentiële koper

Het ondertekenen van een geheimhoudingsovereenkomst kan het vertrouwen tussen de partijen vergroten. Het laat zien dat de verkoper serieus is over de deal en bereid is om belangrijke informatie te delen, maar alleen onder strikte voorwaarden van vertrouwelijkheid. Zonder een geheimhoudingsovereenkomst zou een verkoper ook terughoudender kunnen zijn om gevoelige informatie te delen, wat de onderhandelingen kan bemoeilijken of vertragen. Een geheimhoudingsovereenkomst geeft de verkoper de gemoedsrust dat de vertrouwelijke informatie niet zonder haar toestemming wordt verspreid.

Tenslotte is het ook in het belang van een koper om ook het bedrijf dat zal worden gekocht, de geheimhoudingsovereenkomst te laten ondertekenen. Dit is relevant omdat op het moment dat een andere geïnteresseerde koper zijn geheimhouding schendt, de uiteindelijke koper via het bedrijf schadevergoeding kan vorderen van de geïnteresseerde koper die de geheimhouding heeft geschonden. De uiteindelijke koper heeft immers geen contract gesloten met andere geïnteresseerde koper en kan daardoor geen claim indienen bij die koper, als het bedrijf niet mee zou ondertekenen.

 

Het M&A team van Banning Advocaten beschikt over fusie en overnamespecialisten met jarenlange ervaring. Mocht u naar aanleiding van deze posts vragen hebben, dan kunt u uiteraard met één van ons vrijblijvend contact opnemen.