Boetehandhaving voor het Waspaleis Kartel Blijft Onverminderd: Alle Details over Kartelboetes

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

25 oktober 2018

Inleiding

Een recent vonnis van het Hof van Den Haag, die dateert van 15 mei 2018 (ECLI:NL:GHDA:2018:1089), benadrukt het wezenlijk belang van het zorgvuldig noteren van elke overeenkomst in industriële contracten.

Het vonnis van het Hof van Den Haag

In 2007 hebben EET en GreenChoice een dienstverleningsovereenkomst gesloten. De verantwoordelijkheid voor de energieaankopen voor GreenChoice bij TenneT en de programmatie voor GreenChoice waren in handen van EET. De overeenkomst had ook bepalingen omtrent het doorgeven van de kosten die EET had gemaakt namens GreenChoice en het doorberekenen van de door klanten van GreenChoice verbruikte energiehoeveelheden.

De interpretatie van deze overeenkomst stond centraal in het hoger beroep bij het Hof in Den Haag. De vraag was of EET het recht had om bedragen te factureren die ze oorspronkelijk niet aan GreenChoice hadden gefactureerd.

Het Hof onderstreepte het belang van de taalkundige interpretatie van de overeenkomst. Dit is met name het geval bij louter commerciële contracten tussen professionele partijen die over de inhoud van het contract hebben onderhandeld. Ook de totstandkoming van het contract en de aanwezigheid van een ‘allesomvattende overeenkomstclausule’ speelden een rol in de interpretatie.

GreenChoice en EET hadden hun eigen juridische adviseurs bij het sluiten van hun contract. Hun onderhandelingen resulteerden in een gedetailleerde dienstverleningsovereenkomst. Daarom gaf het Hof veel gewicht aan de taalkundige interpretatie van de overeenkomst.

Praktisch advies

Het is enorm belangrijk dat afspraken in commerciële contracten duidelijk worden opgetekend, voornamelijk tussen professionele partijen. De taalkundige interpretatie van de contractvoorwaarden wordt vaak als uitermate belangrijk gezien.

Veel commerciële contracten behelzen een zogenaamde “allesomvattende overeenkomstclausule”. Deze clausule wil aanduiden dat het contract alle afspraken tussen de partijen bevat en eerdere afspraken vervangt.

Voor vragen of ander juridisch advies kunt u terecht bij Marc Janssen of andere leden van de sectie ondernemingsrecht.