Boetes voor het wasserijkartel blijven gehandhaafd: alle details over kartelboetes

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

25 oktober 2018

Inleiding

Een recente uitspraak van het Hof van Den Haag op 15 mei 2018 (ECLI:NL:GHDA:2018:1089) onderstreept het cruciale belang van het nauwkeurig vastleggen van alle afspraken in commerciële contracten.

De uitspraak van het Hof van Den Haag

In 2007 gingen EET en GreenChoice een dienstverleningsovereenkomst aan. De verantwoordelijkheid voor de energie-inkoop bij TenneT voor GreenChoice en de programmaverantwoordelijkheid voor GreenChoice lagen in handen van EET. De overeenkomst omvatte ook afspraken over het doorberekenen van de kosten die EET namens GreenChoice maakte en het doorberekenen van de door GreenChoice-klanten afgenomen energiehoeveelheden.

De interpretatie van deze overeenkomst vormde de kern van het hoger beroep bij het Hof in Den Haag. De vraag was of EET het recht had om bedragen in rekening te brengen die ze in eerste instantie niet bij GreenChoice in rekening had gebracht.

Het Hof benadrukte het belang van de taalkundige interpretatie van de overeenkomst. Dit is vooral het geval bij zuiver commerciële contracten tussen professionele partijen die hebben onderhandeld over de contractinhoud. Ook de totstandkoming van het contract en de aanwezigheid van een ‘volledige overeenkomst clausule’ speelden een rol bij de interpretatie.

Bij het sluiten van hun contract hadden GreenChoice en EET hun eigen juridische adviseurs. Hun onderhandelingen leidden tot een gedetailleerde dienstverleningsovereenkomst. Het Hof hechtte daarom veel waarde aan de taalkundige interpretatie van de overeenkomst.

Praktijkadvies

Het is van essentieel belang dat afspraken in commerciële contracten duidelijk worden vastgelegd, vooral tussen professionele partijen. De taalkundige interpretatie van de contractvoorwaarden wordt vaak als zeer belangrijk beschouwd.

Veel commerciële contracten bevatten een zogenaamde “volledige overeenkomstclausule”. Deze clausule is bedoeld om aan te geven dat het contract alle afspraken tussen de partijen bevat en dat eerdere afspraken worden vervangen.

Voor vragen of ander juridisch advies kunt u contact opnemen met Marc Janssen of andere leden van de sectie ondernemingsrecht.