Zwitserse autoriteiten leggen Air France-KLM een kartelboete op van EUR 3,2 miljoen

12 januari 2014

Op 11 januari 2013 kwam het nieuws naar buiten dat de Zwitserse mededingingsautoriteit Wettbewerbskommission (‘WEKO’) een elftal luchtvaartmaatschappijen beboet heeft vanwege het maken van illegale kartelafspraken tussen 2000 en 2005. De totale som van de boetes bedraagt 11 miljoen Zwitserse frank. Air France-KLM heeft de grootste tik op de vingers gekregen met een boete van 3,9 miljoen Zwitserse frank (omgerekend zo’n EUR 3,2 miljoen). De overige boetes variëren tussen 2,2 miljoen en 25 duizend Zwitserse frank.

De betreffende vliegmaatschappijen zijn schuldig bevonden aan verboden horizontale prijsafspraken. Het ging hierbij om afspraken betreffende vrachttarieven, brandstoftoeslagen, douanetoeslagen en bonussen. Naast Air France-KLM hebben de volgende maatschappijen een boete opgelegd gekregen:

United Air Lines, AMR (American Airlines), Singapore Airlines, SAS, Japan Airlines, Cathay Pacific Airways, British Airways, Cargolux Airlines, Atlas Air en Korean Air Lines.

In het bijzonder is het interessant om te vermelden dat de Duitse maatschappij Lufthansa geen boete heeft ontvangen. Zij hebben namelijk zelf de prijsafspraken bij de Zwitserse kartelwaakhond gemeld en fungeerden dus als klokkenluider. Air France-KLM is het niet eens met het besluit van WEKO en heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

Dit is niet de eerste keer dat luchtvaartmaatschappijen worden beboet vanwege kartelvorming. De Europese Commissie heeft in 2010 ook al diverse maatschappijen beboet voor hun betrokkenheid bij het vrachtkartel. Tussen 1999 en 2006 waren er elf maatschappijen die afspraken maakten over brandstof- en veiligheidstoeslagen en daarnaast geen kortingen toestonden. Ook toen was het Lufthansa die de Commissie op de hoogte bracht.

Meer weten? Je kunt vrijblijvend mailen met Silvia Vinken. Ook kun je op de hoogte blijven door hier onze eBooks en nieuwsbrieven te downloaden. We hebben ook al eerder een publicatie over dit onderwerp uitgebracht.