Blik op Toezicht: Een Gedetailleerd Overzicht van Toezichthouders in Nederland

25 januari 2016

Op 18 januari 2016 presenteerde de Autoriteit Consument & Markt (‘ACM’) zes thema’s die in de komende twee jaar een speciale aandacht van de ACM zullen krijgen. Je kunt hier meer over lezen op hun officiële website. De thema’s zijn:

  • Samenwerking in de zorgsector
  • De overgang van de energiemarkt
  • De online consument
  • Havens en transport
  • Duidelijkheid over tarieven en voorwaarden
  • Overheid en markt

Nu vraag je je misschien af wat dit betekent. ACM’s interesse kan verschillende dingen impliceren. Het betekent niet meteen dat er boetes worden uitgedeeld, maar bedrijven die actief zijn in bovengenoemde gebieden moeten wel voorbereid zijn op mogelijke inspecties door de ACM. De ACM kan bijvoorbeeld een onaangekondigd bedrijfsbezoek brengen, ook wel bekend als een ‘dawn raid’. Lees meer over dit soort inspecties op de website van de ACM.

Bovendien is de ACM niet de enige toezichthouder die inspecties uitvoert. Er zijn ook andere instanties, soms samenwerkend met de ACM, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de AFM. Deze toezichthouders maken onderlinge afspraken, veelal in de vorm van protocollen, over wie het beste een bepaald onderzoek kan uitvoeren.

Het is ook belangrijk te weten dat toezicht steeds meer aandacht krijgt in Nederland. In deze serie van vier blogs diepte in de huidige stand van toezicht:

  1. Bevoegdheden van de (nieuwe) Autoriteit Persoonsgegevens
  2. Bevoegdheden van de Autoriteit Consument & Markt
  3. Toezichthouders in de zorg
  4. Toezicht door de Belastingdienst en de FIOD

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op met Silvia Vinken (E-mail, LinkedIn) of één van de andere specialisten van de sectie Mededinging & Aanbesteding van BANNING N.V.

Blijf op de hoogte door onze eBooks en nieuwsbrieven te downloaden. We houden je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.