Winkeltijdenwet aangenomen door Eerste Kamer

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 december 2000

De Eerste Kamer heeft op 23 november 2010 ingestemd met het wetsvoorstel voor een nieuwe winkeltijdenwet. Het wetsvoorstel is een verduidelijking van de zogenaamde toerismebepaling en daarmee vooral een verbetering van de huidige praktijk.

Gemeenten moeten op basis van de nieuwe wet duidelijker dan voorheen aangeven waarom zij, op basis van de toerismebepaling, winkeliers toestemming geven meer dan 12 koopzondagen per jaar open te zijn. Met de nieuwe wet krijgen gemeenten meer houvast bij de beslissing of, en zo ja op welke wijze ze gebruik wensen te maken van de toerismebepaling.

Op grond van de toerismebepaling moet er sprake zijn van substantieel en autonoom toerisme in de gemeente. Daarnaast zullen gemeenten voortaan de belangen als werkgelegenheid, economische bedrijvigheid, leefbaarheid, zondagsrust, winkeliers met weinig personeel en het winkelpersoneel in hun afweging moeten betrekken.

Gemeenten moeten het besluit goed onderbouwen, inwoners en ondernemers die menen dat hun gemeente niet zorgvuldig is geweest, kunnen daartegen bezwaar maken.

Minister Verhagen benadrukt dat de nieuwe wet er niet op is gericht om het aantal koopzondagen in te perken of de bemoeienis van het Rijk te vergroten. Integendeel: ‘elke gemeente behoudt haar recht op 12 koopzondagen per jaar zonder onderbouwing. Plannen van gemeenten om dit aantal verder uit te breiden op basis van de toerismebepaling blijft ook gewoon hun beslissing. Het Rijk treedt hier niet in.