Wetsvoorstel uitbreiding ouderschapsverlof

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 december 2000

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een wetsvoorstel ingediend ter uitbreiding van het ouderschapsverlof. Dit voorstel van wet strekt tot implementatie van een Europese Richtlijn inzake het ouderschapsverlof.

Ouderschapsverlof is onbetaald verlof dat een werknemer kan opnemen wanneer hij/zij zorg draagt voor kinderen jonger dan 8 jaar. Een werknemer heeft recht op ouderschapsverlof als hij/zij minstens 1 jaar bij dezelfde werkgever werkzaam is.

 

De nieuwe richtlijn is het resultaat van onderhandelingen die de Europese sociale partners op verzoek van de Europese Commissie hebben gevoerd. Dit verzoek vloeit voort uit de gelijkheid van mannen en vrouwen, uiteengezet in de mededeling ‘Een beter evenwicht tussen werk en privéleven: meer steun voor het combineren van beroep, privéleven en gezinsleven’.

Op hoofdlijnen bevat de richtlijn de volgende nieuwe elementen:

  • De werkingssfeer wordt uitgebreid tot werknemers die op basis van deeltijd, een tijdelijk contract of een uitzendovereenkomst werkzaam zijn.
  • De minimale periode van ouderschapsverlof wordt verlengd van drie tot vier maanden.
  • Werknemers krijgen het recht om na terugkomst van het verlof voor een bepaalde periode te verzoeken om aangepaste arbeidstijden.