Wensouders krijgen voogdij over tweeling

expertise:

Familie- & Erfrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 december 2000

De draagouders van twee kinderen zijn ontheven uit het gezag en een homofiel echtpaar is benoemd tot voogd van de tweeling. Dit verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming heeft de rechtbank ‘s-Hertogenbosch onlangs toegewezen.

De kinderen zijn in maart 2011 in Helmond geboren na hoogtechnologisch draagouderschap, te weten dubbel donorschap. Kort na de geboorte hebben de wensouders uit Amsterdam de zorg voor de kinderen overgenomen. De draagouders zijn volgens de wet aangemerkt als juridische ouders van de kinderen en oefenen rechtstreeks gezag over hen uit. Ze hebben onder meer verklaard dat ze uit idealisme draagouders wilden zijn voor de homofiele wensouders. De wensouders willen graag met het gezag over de kinderen worden belast, met als uiteindelijke doel ook de status van juridische ouders over hen te krijgen. De Raad voor de Kinderbescherming heeft de kinderrechter verzocht de draagouders te ontheffen uit het gezag en de wensouders te benoemen tot voogd van de kinderen.

 

De rechtbank oordeelt onder meer dat niet is gebleken dat het belang van de kinderen zich tegen toewijzing van het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming verzet. Bovendien hebben de draagouders kort gezegd ter zitting bevestigd dat het hun uitdrukkelijke wens is de verzorging en opvoeding van de kinderen onmiddellijk na de geboorte over te laten aan de wensouders. Er is geen emotionele ouderrelatie met de kinderen opgebouwd en er heeft tussen de draagouders en de kinderen geen hechtingsproces op gang kunnen komen. De rechtbank wijst het verzoek toe om de draagouders van het gezag over de kinderen te ontheffen.

De vraag of het in het belang van de kinderen is dat deze wensouders met de voogdij worden belast, vraagt om een afzonderlijke belangenafweging. Daarbij betrekt de rechtbank onder meer dat de kinderen biologisch gezien zijn voortgekomen uit een van de wensouders en een vriendin van de andere wensouder. De kinderen zijn door de wensouders zeer gewenst. Het homofiele echtpaar heeft zich vooraf goed laten informeren over de voorwaarden en consequenties van draagmoederschap. Er is niet gebleken van enige druk op de draagmoeder of een financieel belang voor de draagouders dan wel de wensouders. Er heeft tussen de draagouders en wensouders doorlopend een zeer goede band bestaan en zoals de rechtbank tijdens de zitting op 4 augustus 2011 heeft kunnen waarnemen, bestaat deze nog. De kinderrechter heeft beslist de wensouders tot voogden over de tweeling te benoemen. Dit is een eerste juridische stap om de kinderwens van het homofiele paar door middel van hoogtechnologisch draagmoederschap in vervulling te laten gaan. Er zal een tweede procedure moeten volgen om het ouderschap te laten overgaan.

(Bron: http://www.rechtspraak.nl/, LJN: BR 5334)