Wegener mag BN de Stem en PZC niet samenvoegen

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

11 juli 2011

Wegener moet van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de onderlinge onafhankelijkheid tussen de dagbladen PZC en BN/De Stem handhaven en beide titels blijven verspreiden in Zeeuws-Vlaanderen. Wegener had om opheffing gevraagd van dit voorschrift dat de NMa in 2000 heeft opgelegd aan Wegener om de overname van VNU Dagbladen goed te kunnen keuren.

Wegener heeft de NMa er niet van overtuigd dat de marktomstandigheden in Zeeuws-Vlaanderen sinds 2000 dusdanig zijn gewijzigd dat het voorschrift niet meer nodig is. Ook heeft Wegener onvoldoende aangetoond dat het in stand houden van beide titels onredelijk is. “Daarom zijn wij van oordeel dat er reden is om het voorschrift te handhaven. De lezer behoudt keuzevrijheid en we gaan tegelijkertijd mogelijke prijsverhogingen en verschraling van het lezersaanbod tegen,” licht Henk Don, lid van de Raad van Bestuur van de NMa, het besluit toe. 

Als Wegener zich niet houdt aan het voorschrift, dan verbeurt Wegener per 14 oktober 2011 een dwangsom van EUR 1 miljoen per kwartaal tot een maximum van EUR 20 miljoen. Deze dwangsom is het gevolg van een besluit van 14 juli 2010, waarin de NMa heeft vastgesteld dat Wegener het voorschrift heeft overtreden. Wegener heeft tegen dit besluit bezwaar aangetekend. De NMa verwacht eind augustus op het bezwaar van Wegener te beslissen. 

De redenen voor het voorschrift waren de negatieve gevolgen voor de lezers in Zeeuws-Vlaanderen van de overname van VNU Dagbladen door Wegener. De titels PZC en BN De Stem maken door de overname in 2000 onderdeel uit van één concern met een economische machtspositie in Zeeuws-Vlaanderen. De destijds door Wegener hiervoor aangeboden oplossing zorgt er onder meer voor dat de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen een keuze blijven houden tussen de twee dagbladtitels. De NMa wijzigt of herziet slechts in uitzonderlijke gevallen voorschriften die verbonden zijn aan een besluit.

In 2010 heeft de NMa – naast voornoemde boete aan Wegener- ook aan 5 commissarissen van Wegener forse (persoonlijke) boetes opgelegd omdat de voorschriften die de NMa aan de overname van VNU had verbonden niet werden nageleefd. Onder meer naar aanleiding van deze boetes had Wegener bij de NMa een verzoek ingediend tot opheffing van de voorschriften.