VSCD trekt aanbeveling in na tussenkomst NMa

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

07 juni 2011

Na tussenkomst van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de branchevereniging voor theaters, concertgebouwen en festivals, een aanbeveling richting haar leden over het doorberekenen van een BTW verhoging aan theaterbezoekers ingetrokken. Volgens de NMa leidde de aanbeveling tot directe bemoeienis met het prijsbeleid van de leden van de VSCD. Dit is verboden op basis van de Mededingingswet.

Ondernemingen worden geacht zelf en dus zonder overleg of bemoeienis door concurrenten of brancheverenigingen de prijs te bepalen die zij vragen aan bezoekers van voorstellingen. 
Ondernemingen moeten dus ook vrij zijn om de BTW verhoging wel, niet of slechts gedeeltelijk door te berekenen aan de bezoeker. “Op de prijs kunnen theaters zich onderscheiden van hun concurrenten en de bezoeker kan nagaan wie welke prijs vraagt en vervolgens een afweging maken”, aldus de NMa.

Vanaf 1 juli 2011 wordt naar verwachting de BTW op podiumkunsten verhoogd van 6% naar 19%. In de zogenaamde “Leidraad doorberekening BTW verhoging” van 20 december 2010 adviseerde de VSCD haar leden deze BTW verhoging door te berekenen aan de bezoeker. Na tussenkomst van de NMa heeft de VSCD de Leidraad ingetrokken en al haar leden hiervan op de hoogte gebracht. De Leidraad is ook verwijderd van de website. Op de Algemene Ledenvergadering van de VSCD op 23 mei 2011 wordt het belang van naleving van de Mededingingswet benadrukt. Ook stelt de VSCD voor haar leden een document op waarin de betekenis en het belang van een correcte naleving van de Mededingingswet uiteen wordt gezet. De NMa is tevreden met deze stappen van de VSCD en staakt haar onderzoek.

(Bron: NMa)