Vraag en antwoord: Een van mijn afnemers is failliet. Ik heb onder eigendomsvoorbehoud geleverd. De curator heeft laten weten dat ik mijn spullen terug kan halen, maar alleen tegen een vergoeding van een bijdrage in de kosten. Mag de curator dat vragen?

expertise:

Ondernemingsrecht - M&A

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

28 april 2014

Ja, dat mag. De curator verricht zijn taak ten behoeve van de gezamenlijke schuldeisers van failliet. De werkzaamheden die de curator moet verrichten om goederen bij een rechtsgeldig beroep op een eigendomsvoorbehoud uit te leveren komen niet ten gunste van de gezamenlijke schuldeisers, maar alleen ten gunste van u als eigenaar van de goederen. De daarmee samenhangende kosten mogen daarom aan u in rekening worden gebracht. Daarmee wordt geen inbreuk gemaakt op uw eigendomsrecht.

Een belangrijke beperking is wel dat de vergoeding die u moet betalen redelijk moet zijn. De vergoeding moet de (extra) kosten dekken die in uw belang moeten worden gemaakt. Die kosten zijn beperkt tot werkzaamheden die gemaakt moeten worden voor het uitleveren van de goederen. Het inventariseren van de goederen en het beoordelen van aanspraken op die goederen, zoals een eigendomsvoorbehoud, behoren tot de wettelijke taak van de curator en geschieden in het belang van de boedel.

Een vergoeding van € 100,– zal in de meeste gevallen redelijk zijn. Overigens zijn de meeste curatoren vaak bereid om goederen die onder een eigendomsvoorbehoud vallen kosteloos uit te leveren op een zogenaamde algemene ophaaldag. In dat geval kan het echter lang(er) duren voordat u uw eigendommen kunt ophalen.