Vier grote ziekenhuizen in de Randstad richten coöperatie op

sector:

Zorg

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

13 mei 2009

Het Medisch Centrum Haaglanden en het Bronovo Ziekenhuis uit Den Haag, het Lage Land Ziekenhuis uit Zoetermeer en het Groene Hart Ziekenhuis uit Gouda gaan samenwerken via de oprichting van een coöperatie. Het is de tweede keer dit jaar dat een coöperatie in de zorg is ontstaan. Eerder werd bekend dat Vlietland Ziekenhuis, verzekeraar DSW en een aantal zorgpartijen een coöperatie hebben opgericht.

De afgelopen jaren is er een duidelijke tendens geweest van toenemende aantal zorginstellingen dat ging fuseren. Dergelijke fusies hebben enkele keren ook bezwaren gestuit van de NMa en duurden de fusietrajecten daardoor langer dan voorzien. De ziekenhuizen hebben (mede) daarom bewust besloten niet te fuseren. Een coöperatie lijkt makkelijker groen licht te krijgen van de NMa gelet op de grotere mate van zelfstandigheid van partijen. Een fusie zou mogelijk op problemen hebben gestuit wegens de marktpositie in de regio’s. 

De Tweede Kamer pleit al enige tijd voor een strengere toets van fusies in de zorg. Met name de rol van de Nederlandse Zorgautoriteit zou moeten worden versterkt ter bewaking van de kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg. De Raad van State heeft een onlangs negatief advies uitgebracht en acht de huidige fusietoets in de zorg voldoende. De Tweede Kamer lijkt dit advies echter naast zich neer te gaan leggen. Er is waarschijnlijk nog niet het laatste woord gezegd over dit onderwerp.