Verzoek ouders om DNA onderzoek afgewezen

expertise:

Familie- & Erfrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 december 2000

De meervoudige familiekamer van de rechtbank Zwolle-Lelystad heeft 4 maart uitspraak gedaan in een zaak van een echtpaar uit India. Het verzoek van het Indiase echtpaar om door een DNA onderzoek te laten vaststellen dat een door Nederlandse ouders geadopteerde jongen hun biologische zoon is, is door de rechtbank afgewezen.

Het Indiase echtpaar is in 1999 beroofd van hun zoon toen hij twee jaar oud was. Hij zou bij de adoptie-ouders in Nederland verblijven. Deze adoptie-ouders zouden hun zoon te goeder trouw hebben geadopteerd en zij verzorgen de inmiddels 12-jarige jongen al een groot aantal jaren.

 

De rechtbank heeft overwogen dat het op zichzelf mogelijk is dat het Indiase echtpaar de biologische ouders van de jongen is. Ook geldt het uitgangspunt dat het in beginsel in het belang is van adoptiekinderen dat zij weten wie hun biologische ouders zijn. Bij de beoordeling van de verzoeken gaat de rechtbank uit van de verschillende belangen van betrokkenen, maar is het belang van de minderjarige doorslaggevend.

Gezien de ontwikkeling van de minderjarige en de gebeurtenissen tot dusver acht de rechtbank het thans niet in het belang van de minderjarige hem, nu hij heeft aangegeven niet bereid te zijn om mee te werken aan een DNA onderzoek, te bevelen wel mee te werken aan een DNA onderzoek. Het verzoek om nu een DNA onderzoek te laten uitvoeren wordt dan ook afgewezen.

(Bron: www.rechtspraak.nl , LJN: BP6936)