Vergunning vereist voor fusie tussen GGZ Oost Brabant en Reinier van Arkel

sector:

Zorg

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

06 juli 2009

Op 12 december 2008 hebben GGZ Oost Brabant en Reinier van Arkel bij de NMa gemeld dat ze voornemens zijn te fuseren. Na een beoordeling in de eerste fase heeft de NMa op 15 juni jl. besloten dat voor de fusie een vergunning is vereist.

GGZ Oost Brabant biedt in verschillende gemeenten in Noord-Brabant klinische en niet-klinische geestelijke gezondheidszorg (“GGZ”) aan volwassenen en ouderen, niet-klinische GGZ aan kinderen en jeugdigen en klinische GGZ aan adolescenten.  Daarnaast biedt GGZ Oost Brabant nog een aantal andere diensten. Reinier van Arkel biedt in verschillende gemeenten in Noord-Brabant en Gelderland eveneens klinische en niet-klinische GGZ. De activiteiten van partijen overlappen op veel gebieden en/of diensten. In het besluit gaat de NMa uitvoerig in op de mogelijke relevante markten en knoopt grotendeels aan bij eerdere besluiten.

Uiteindelijk komt de NMa tot de conclusie dat de mededinging door de voorgenomen fusie significant zou kunnen worden belemmerd op de volgende markten: (1) klinische GGZ aan volwassenen en ouderen, (2) niet-klinische GGZ aan volwassenen en ouderen, (3) niet-klinische GGZ aan kinderen en jeugdigen en de mogelijke markt voor (4) toppreferente GGZ. De marktaandelen na de fusie en het wegvallen van potentiële concurrentiedruk spelen daarbij een rol. In de tweede fase (vergunningsfase) zal uitvoeriger onderzoek worden verricht naar de mogelijke gevolgen van deze fusie.

Indien de Tweede Kamer haar zin krijgt zal de fusietoets in de zorg in de toekomst nog strenger worden. De Raad van State bracht in mei van dit jaar advies uit waarin zij aangaf dat een strengere toets niet nodig was, maar een Kamermeerderheid heeft dit negatieve advies naast zich neergelegd.