V.S. beboet eerste leidinggevende in e-commerce

06 april 2015

Voor het eerst verrichtte het Amerikaanse Department of Justice een strafrechtelijk kartelonderzoek naar de e-commerce sector. Daarbij is een voormalige leidinggevende beboet, wiens bedrijf  via Amazon posters, prints en kunst verkocht.

Het Amerikaanse Department of Justice heeft een voormalig leidinggevende vervolgd, die illegale prijsafspraken had gemaakt met andere marktpartijen actief in de online verkoop van posters, printers en kunst, die zij (onder meer) via Amazon verkochten. Bedoeling van het kartel was de prijs van de verkochte producten kunstmatig hoog houden, ten nadele van consumenten en andere klanten. De voormalig leidinggevende pleitte schuldig aan deze mededingingsinbreuk en moet nu een boete van USD 20.000,= betalen.

FBI Special Agent David Johnson licht de schikking toe:

“These charges demonstrate our continued commitment to investigate and prosecute individuals and organizations seeking to victimize online consumers through illegal anticompetitive conduct. The FBI is committed to investigating price fixing schemes and remains unwavering in our dedication to bring those responsible for theses illegal conspiracies to justice.”

Binnen het Amerikaanse rechtssysteem dient de rechter deze schikking nog goed te keuren. In dit geval gaat het om het U.S. District Court, Northern District, San Francisco, Californië.

Onder de Amerikaanse Sherman Act is de maximale straf voor een leidinggevende voor zulke mededingingsinbreuken 10 jaar gevangenisstraf en USD 1 miljoen boete. Echter deze boete kan nog hoger uitvallen, indien het de leidinggevende meer winst, danwel de slachtoffers meer verlies heeft opgeleverd. In dat geval kan de boete, in verband met de afschrikwekkende werking die ook het Amerikaanse mededingingsrecht beoogt, verhoogd worden tot tweemaal deze winst c.q. dit verlies.

Eerder dit jaar maakten wij op dit blog melding van het feit dat het Amerikaanse Department of Justice steeds vaker over lijkt te gaan tot vervolging van leidinggevenden, en dat ook Europese leidinggevenden kunnen worden uitgeleverd aan de V.S.

De verhoogde aandacht voor e-commerce en online marktplaatsen past naadloos in de focus die Europese toezichthouders dit jaar leggen. Onder meer de Nederlandse, Duitse en Europese kartelwaakhonden houden zich momenteel bezig met e-commerce zaken (of bereiden op dat gebied nieuw beleid voor).

Op de hoogte blijven? 

Download hier onze eBooks en nieuwsbrieven.

Meer weten over deze vervolgingen en wat dat voor uw bedrijf betekent?

Mail met Martijn Jongmans (Contact, LinkedIn) of Adriaan Buyserd (Contact, LinkedIn)