Uitzenden Eredivisie in kroeg zonder zakelijke licentie: inbreuk op auteursrechten

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

07 december 2014

De rechtbank Midden-Nederland heeft op 20 juni 2014 uitspraak gedaan in een kort geding dat door de Eredivisie was aangespannen tegen de uitbaters van twee kroegen in Soest. Volgens de rechtbank hebben de kroegen inbreuk gemaakt op de auteursrechten van de Eredivisie door het zonder zakelijke licentie uitzenden van live Eredivisie wedstrijden. Gevolg: een verbod onder last van een dwangsom van € 5.000,- per dag en veroordeling in de proceskosten van de Eredivisie ter hoogte van € 6.795,60.

De Eredivisie had al in 2011 geconstateerd dat de kroegen live wedstrijden van de Eredivisie uitzonden zonder over een daarvoor vereiste zakelijke licentie te beschikken. Na een brief van de advocaat van de Eredivisie hebben de kroegen een onthoudingsverklaring getekend, waarin was opgenomen dat zij elke inbreuk op de rechten van de Eredivisie zouden staken op straffe van een boete van € 1.000,- per overtreding.

Een medewerker van FOX Sports heeft desondanks geconstateerd dat de bewuste kroegen wederom een live wedstrijd uit de Eredivisie uitzonden. De medewerker heeft zich zelfs voorgesteld als vertegenwoordiger van FOX Sports en nogmaals gewezen op het feit dat wordt gecontroleerd of Eredivisie wedstrijden worden uitgezonden zonder zakelijke licentie.

Ook deze waarschuwing had blijkbaar geen effect, want in oktober en december 2013 is bij controles weer vastgesteld dat in de kroegen live Eredivisie wedstrijden werden uitgezonden zonder over de zakelijke licentie te beschikken. De kroegen kregen zelfs (onverplicht en vrij coulant) de mogelijkheid aangeboden alsnog een licentie af te nemen, maar zijn daar blijkbaar niet op ingegaan. De Eredivisie heeft uiteindelijk een deurwaarder laten constateren dat ook in januari en maart 2014 nog altijd live Eredivisie wedstrijden werden uitgezonden.

Daarop was de maat voor de Eredivisie vol en is zij een kort geding tegen de uitbaters van de kroegen gestart. Het kort geding is – niet verbazingwekkend – door de Eredivisie gewonnen, omdat voor iedere vertoning van een Eredivisie wedstrijd haar toestemming is vereist. Toestemming kan een particulier verkrijgen door middel van een privé abonnement (licentie) en een zakelijke gebruiker door een zakelijk abonnement af te nemen. Ontbreken van toestemming, betekent dat inbreuk wordt gemaakt op de auteursrechten van de Eredivisie met alle gevolgen van dien.

De rechtbank verbiedt de kroegen om nog langer live Eredivisie wedstrijden uit te zenden (voor zover de Eredivisie daar geen toestemming voor heeft gegeven) onder last van een dwangsom van € 5.000,- per overtreding met een maximum van € 150.000,-. Daarnaast dienen de kroegen ook de proceskosten van de Eredivisie te betalen ter hoogte van € 6.795,60.

Lees de gehele uitspraak hier: