Uitspraak van de Hoge Raad: Bespreking over Erfrecht en Procesrecht – Cassatie in het belang der Wet

expertise:

Cassatie

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

03 mei 2018

In onze behandeling van specifieke juridische vraagstukken kijken we vandaag naar Art. 4:209 lid 1 BW. Een belangrijke vraag die opkomt is of het mogelijk is om in één besluit zowel een kosteloze vereffening van nalatenschap als opheffing van de vereffening te bestellen. Dit is een kwestie die nauw samenhangt met de vraag naar de verschuldigdheid van het griffierecht conform de Wet griffierechten in burgerlijke zaken.

Dit onderwerp heeft bovendien parallellen met de gratis behandeling van faillissement en de opheffing daarvan (art. 16-18 Fw). Deze analogie kan helpen om dit complexe probleem beter te begrijpen en te navigeren.

Een belangrijke referentie in dit kader is de uitspraak ECLI:NL:HR:2018:681 van 4 mei 2018, nr. 18/00363. Voor een diepgravende studie van deze zaak en om volledige inzicht in de implicaties ervan te krijgen, druk op de volgende link (de link opent in een nieuw tabblad, dus zorg ervoor dat uw browser pop-ups toestaat). Klik hier voor de volledige uitspraak.

Dit zal u ongetwijfeld helpen om een helderder beeld te krijgen van de complexiteiten en nuances van dit juridisch onderwerp. We hopen dat deze blogpost u heeft geholpen een dieper inzicht te krijgen in Art. 4:209 BW en de mogelijkheden van een kosteloze vereffening van nalatenschap en opheffing van de vereffening.