Uitlevering verdachte zakenman aan V.S.

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

07 april 2014

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft laten weten dat de eerste succesvolle uitgeprocedeerde uitlevering van Duitsland naar de V.S. een feit is.

De Italiaanse zakenman Romano Pisciotti, voormalig bestuurslid van het Italiaanse bedrijf Parker ITR, was betrokken bij het ‘marine hoses’ kartel (transportslangen waarmee olie van de haven in een schip gepompt wordt). Parker ITR, Dunlop, Bridgestone, Trelleborg, Manuli en Yokohama maakten op deze markt verboden prijsafspraken van 1986 tot 2007. De Europese Commissie is hier achtergekomen. Ze heeft de karteldeelnemers in 2009 een kartelboete opgelegd van (in totaal) EUR 131 miljoen.

Parker ITR was een zogeheten ‘ring leader’, één van de aanstichters van het kartel. Daarom kreeg het Italiaanse bedrijf van de Europese Commissie een met 30% verhoogde verhoogde kartelboete van EUR 25,6 miljoen.

Ook de V.S. hebben handhavend opgetreden. Diverse karteldeelnemers werden geconfronteerd met kartelprocedures, waaronder ook negen medewerkers. De heer Pisciotti is de volgende. Hij zou in de V.S. veroordeeld kunnen worden tot maximaal 10 jaar cel en maximaal EUR 1 miljoen aan persoonlijke boetes.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie gaf tegenover zakenwebsite MLex de volgende verklaring af:

This marks a significant step forward in our ongoing efforts to work with our international antitrust colleagues to ensure that those who seek to subvert US law are brought to justice.

BANNING Advocaten houdt voor u in de gaten welke risico’s bestuursleden van (vermeende) karteldeelnemers lopen op uitlevering aan de V.S. of aan andere jurisdicties, waar een kartelinbreuk naast persoonlijke boetes ook met celstraffen wordt bedreigd.