“Te dik” model wint zaak over modellencontract “

06 maart 2012

De modellenbureaus MTA Models en Elite moeten model Ananda Marchildon een schadevergoeding van bijna 65.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam op woensdag 7 maart 2012 bepaald.

In 2008 was Marchildon de winnares van de televisieshow Holland’s Next Top Model. Onderdeel van haar prijs was een modellencontract met MTA ter waarde van 75.000 euro.

Omdat Elite in 2010 Marchildon en andere modellen van MTA is gaan vertegenwoordigen, is Elite gebonden aan de overeenkomst die voortvloeide uit de televisieshow Holland’s Next Top Model. De rechtbank oordeelt dat Marchildon erop mocht vertrouwen dat het contract tussen Marchildon en MTA ook tussen haar en Elite gold. Elite nam ten opzichte van Marchildon de rol van MTA volledig over.

In maart 2010 Elite Marchildon aangesproken op haar heupomvang. In september 2010 heeft Elite de samenwerking be?indigd vanwege die heupomvang. In het MTA-contract staat dat de maten van Marchildon niet mochten veranderen ten opzichte van haar maten bij het aangaan van het contract. Marchildon had bij het sluiten van het contract een heupmaat van 92 centimeter. Elite mocht daarom niet eisen dat Marchildon een heupmaat van 90 centimeter zou bereiken.

MTA is niet verschenen in de rechtszaal, zodat de vorderingen van Marchildon op MTA (grotendeels) worden toegewezen. Marchildon heeft tot de beëindiging van het contract iets meer dan 10.000 euro verdiend, terwijl in het contract een inkomen van 75.000 euro was gegarandeerd. MTA en Elite moeten daarom een schadevergoeding van bijna 65.000 euro betalen.