Target gehaald, maar toch geen aanspraak op bonus

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

07 augustus 2013

Een ICT-bedrijf hoeft een medewerker geen bonus te betalen, ook al heeft hij volgens de afgesproken bonusregeling de omzetdrempel gehaald. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam onlangs bepaald.

Omdat enkele andere medewerkers wel een bonus hebben gekregen vanwege uitzonderlijke prestaties stapte de medewerker naar de rechter. De kantonrechter oordeelt dat volgens de arbeidsvoorwaarden het bedrijf het recht heeft om in individuele gevallen af te wijken van de bonusregeling. De directie mag daar zelf een keuze maken, mits die behoorlijk en acceptabel is. De rechter stelt dat in de deze zaak het bedrijf de grenzen van redelijkheid en billijkheid niet heeft overschreden.

Dat het bedrijf een aantal medewerkers wel een bonus heeft toegekend maakt dat niet anders. Gezien de slechte financiële situatie is het volgens de rechter niet onbegrijpelijk dat de directie enkele werknemers die uitzonderlijk hebben gepresteerd met een bonus te belonen ter stimulering van de inzet en behoud van deze werknemers. Dat betekent niet dat het bedrijf daadwerkelijk een bonus hoeft toe te kennen aan alle werknemers die daar voor in aanmerking komen.

Klik hier voor de uitspraak: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2013:4772

(Bron: www.rechtspraak.nl)