‘Stoli is zoals Stolichnaya, zoals Coke is voor Coca Cola’

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

06 oktober 2015

De Rechtbank van Rotterdam heeft op 25 maart 2015 besloten dat Spirits International B.V. – een Nederlands bedrijf eigendom van de Russische wodkatycoon Joeri Shefler – de (Benelux) merkregistraties voor onder meer ‘Stolichnaya’ dient over te dragen aan het Russische staatsbedrijf FKP Sojuzplodimport (FKP). Tevens oordeelde de Rechtbank dat Spirits International B.V. (Spirits) het ‘Stolichnaya’ merk van FKP heeft geschonden door ‘Stolichnaya’ voor zijn wodka te gebruiken, vernietigde enkele ‘Stolichnaya’ merkregistraties van Spirits en beval Spirit om genoemd gebruik te staken.

Echter, ten aanzien van de Benelux merkregistraties van Spirits voor ‘Stoli’, ‘Stoli Citrona’ en ‘Stoli Gala Applik’ en het gebruik ervan door Spirits, vond de Rechtbank geen gronden voor nietigverklaring noch een vaststelling van inbreuk op het Stolichnaya merk door Spirits. Volgens de Rechtbank is er onvoldoende visuele, auditieve en/of conceptuele gelijkenis tussen Stoli en Stolichnaya om bij de gemiddelde consument een indruk te wekken die een risico op verwarring kan veroorzaken.

Ondanks dat de Rechtbank vaststelt dat er een gelijkenis bestaat tussen Stoli en Stolichnaya – in de zin dat het woord Stoli het eerste deel van het woord Stolichnaya vormt – vindt zij deze visuele gelijkenis onvoldoende. Bovendien stelt zij dat de nadruk in het Nederlands en Frans voor de gemiddelde consument op een andere lettergreep valt dan in het Russisch, wat de auditieve gelijkenis sterk beperkt.

In de Benelux roept Stolichnaya een associatie op met Rusland/de Russische taal en cultuur, vanwege het duidelijke Russische einde -chnaya, terwijl het woord Stoli geen speciale betekenis heeft – het lijkt een fantasienaam te zijn. De Rechtbank neemt bovendien in aanmerking dat Spirit onbetwist heeft betoogd dat de Stoli-merken in tegenstelling tot het merk Stolichnaya een moderne uitstraling hebben en dat de doelgroep vooral de LGBT-gemeenschap is (lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele gemeenschap).

Joris van Manen, advocaat van FKP, was er duidelijk over in zijn reactie op het besluit van de Rechtbank: ‘Stoli is Stolichnay zoals Coke Coca Cola is’ verklaarde hij aan NRC.

Onlangs lijkt FKP een voet aan de grond te hebben gekregen in een beslissing van de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag op 7 augustus 2015 naar aanleiding van kort geding tegen Spirits en SPI Group S.A. Volgens FKP hebben Spirits en SPI Group zijn Benelux-handelsmerk Stolichnaya geschonden en beide bedrijven aangeklaagd voor merkinbreuk.

SPI Group en Spirits beriepen zich op verschillende verdedigingen, maar de Rechter verwierp onder andere het argument dat zij konden vertrouwen op de beslissing van de Rechtbank van Rotterdam. De Voorzieningenrechter gelastte Spirits (onder andere) te stoppen met het onwettig handelen binnen één week na de betekening van de beschikking. Vashe zdoróvje!