Smart TV is watching you!

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

23 september 2013

Door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is een onderzoek gedaan naar de verwerking van de gegevens van gebruikers van de Philips smart TV. Met de Philips Smart TV kan naast het ‘gewone TV kijken’ ook verbinding worden gemaakt met internet, om online TV-uitzendingen te kunnen bekijken en films te huren. De TV is op de markt gebracht door de Amsterdamse firma TP Vision, de enige Nederlandse producent van de smart TV. Sinds 2009 zijn er in Nederland ruim 1 miljoen Philips Smart TV’s verkocht. 

Het CBP heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de manier waarop TP Vision de gegevens van gebruikers heeft verwerkt. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat TP Vision het online kijkgedrag, het gebruik van apps en websitebezoeken verzamelt en bewaart. Ook registreert TP Vision per smart TV onder andere wanneer TV wordt gekeken, welke programma’s het meest worden bekeken, welke programma’s worden opgenomen, welke films worden gehuurd, e.d. TP Vision gebruikt de gegevens om de kijker gerichte aanbiedingen te doen en wil de gegevens ook gaan gebruiken om de kijker persoonlijke advertenties te tonen.

Volgens het CBP schendt TP Vision met het verzamelen en opslaan van de gegevens de privacy van de gebruiker en kunnen de gegevens ‘een indringend beeld van iemands gedrag en belangstelling’ geven. De onwetende kijker is zich er door geen of gebrekkige informatie van TP Vision niet van bewust dat zijn surfgedrag wordt gevolgd en dat zijn surfgedrag én persoonsgegevens worden geregistreerd. De kijker wordt ook niet in de gelegenheid gesteld toestemming te geven of te weigeren voor het opslaan en registreren van zijn gegevens door middel van ‘cookies’.

TP Vision handelt door het gebrek aan transparante informatie en door het ontbreken van rechtsgeldige toestemming van de gebruiker voor het opslaan en registreren van zijn persoonsgegevens in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), aldus het CBP.

Naar verluidt heeft TP Vision de overtredingen die het CBP heeft vastgesteld deels beëindigd en zal het de overige overtredingen ook beëindigen én zorgen voor betere informatievoorziening aan de klant. Het CBP heeft in reactie daarop laten weten dat handhavend zal worden opgetreden als blijkt dat TP Vision doorgaat met de onrechtmatige activiteiten.

 

Door: Mary Groenen
Functie: Paralegal