Samsung versus Apple

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

17 februari 2013

Bijna iedereen heeft of kent de “handheld computers” wel. De tablets gaan als zoete broodjes over de toonbank. Apple is een wereldwijd opererende producent van de iPad en houdster van het Gemeenschapsmodel 181607-0001, welke is ingediend en ingeschreven op 24 mei 2004 voor een “handheld computer”.

Diverse rechters hebben zich al over de vraag gebogen of de Galaxy Tab 7.7, 8.9 en 10.1 inbreuk maken op het tabletontwerp van Apple. Op 16 januari 2013 is in Den Haag vonnis gewezen in de bodemprocedure zaak van Samsung tegen Apple. De Haagse Rechtbank oordeelt dat de Galaxy Tab 7.7, 8.9 en 10.1 niet onder de beschermingsomvang van het Gemeenschapsmodel van Apple vallen en derhalve geen inbreuk maken op het tabletontwerp van Apple.

Het vonnis is voornamelijk gebaseerd op een eerder gewezen vonnis door de Britse High Court op 9 juli 2012. De uitspraak van de Britse High Court wordt bij arrest van 18 oktober 2012 door de Britse Court of Appeal bekrachtigd. Hoewel het niet om dezelfde Samsung-vennootschappen gaat (de Nederlandse procedure is ingesteld door andere Samsung-vennootschappen dan in de Britse procedure), kan dit niet tot een ander oordeel leiden en dient het oordeel van de Britse rechter richtinggevend te zijn. Immers, de Britse procedure had betrekking op dezelfde vraag, namelijk of Samsung met haar Galaxy Tab 7.7, 8.9 en 10.1 inbreuk op het Gemeenschapsmodel van Apple maakt.

In verband met een uniform stelstel met betrekking tot Gemeenschapmodellen zal overal op het grondgebied van de Europese Gemeenschap dezelfde bescherming met dezelfde rechtsgevolgen worden verleend.

Omdat de zaak in Groot-Brittannië al in twee procedures in het voordeel van Samsung was uitgesproken, Apple in de Nederlandse procedure geen andere argumenten naar voren heeft gebracht dan de argumenten die in de Britse procedure door de rechter gemotiveerd zijn verworpen en Apple niet heeft aangegeven op welke grond de Rechtbank in dit geval voorbij zou kunnen gaan aan het oordeel van de Britse Court of Appeal, heeft de Haagse Rechtbank vonnis gewezen in het voordeel van Samsung.

Conclusie De Haagse Rechtbank oordeelde dat Samsung met de vervaardiging, het aanbod, het in de handel brengen, de invoer en uitvoer alsmede het gebruik van de Samsung Galaxy Tab 7.7, 8.9 en 10.1 in de Europese Unie geen inbreuk maakt op het Gemeenschapsmodel van Apple.

Janneke Mostert, paralegal