Samenwerking Arbeidsinspectie, SIOD en IWI

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 december 2000

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid krijgt één inspectiedienst, bestaande uit De Arbeidsinspectie (AI), Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI).

Doel samenwerking

Het doel van deze samenvoeging is het zorg dragen voor een betere samenwerking tussen de mensen die nu bij verschillende diensten werkzaam zijn. Door de kennis te bundelen wordt alles vanuit meerdere opzichten bekeken, waardoor zaken eerder worden gesignaleerd om misverstanden te kunnen voorkomen. Deze manier van werken zou ook kostenbesparend zijn.

Toezicht

De Arbeidsinspectie zal toezicht houden op de naleving van regels over onder andere werk- en rusttijden en veilige arbeidsomstandigheden. Zij bestrijden bovendien de illegale arbeid en oneerlijke concurrentie door onderbetaling.

De SIOD zal zorg dragen voor de opsporing en strafrechtelijke aanpak van zwaardere en complexe (georganiseerde) fraudezaken, waarbij het bijvoorbeeld gaat om uitbuiting van personeel, mensenhandel of ontduiking van premies en belastingen.

De IWI houdt zich bezig met het toezicht op de uitvoering van de sociale zekerheid door de overheid en publieke instanties. Hierbij kan gedacht worden aan uitkeringsinstituut UWV. Deze inspectiedienst zal vooral kijken naar de werking en resultaten die worden geboekt ten aanzien van de kabinetsdoelen op het gebied van werk en inkomen.

Veranderingen tot 2012

De zelfstandige inspectiediensten blijven voorlopig nog zelfstandig werken, maar zij staan wel al onder leiding van één inspecteur-generaal. De drie organisaties zullen verder gaan onder de werknaam ‘Inspectie SZW’, welke voor 2012 een jaarplan zal introduceren.