Rubik’s Cube niet meer als merk beschermd – interview Evert van Gelderen bij BNR

sector:

Retail & Franchise

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

11 november 2016

De vorm van de Rubik’s Cube is niet beschermd als merk, zo oordeelde het Hof van Justitie EU op 10 november 2016. Het Hof van Justitie is van mening dat de vorm technisch is bepaald en om die reden niet als merk kan dienen. Daarmee zet het Hof van Justitie een streep door de uitspraak van het Gerecht EU uit 2014, Het Hof is van mening dat het Gerecht ten onrechte geen rekening heeft gehouden met onzichtbare “functionele elementen” van het speelgoed (zoals het draaivermogen van de kubus).

De zaak ging dus niet om de merknaam Rubik’s Cube.

Interview advocaat speelgoed Evert van Gelderen bij BNR

Vandaag werd ik door Business News Radio (BNR) over de uitspraak geïnterviewd. Het interview kan hier worden beluisterd.

NB: In het interview word ik ten onrechte aangeduid met “Evert Verhulp van BANNING Advocaten”.

Uitspraak hoogste Nederlandse rechter over auteursrechten op de Rubik’s Cube

Tijdens het item op BNR komt ook de auteursrechtelijke bescherming van de Rubik’s Cube aan de orde. In 2o14 heeft de hoogste Nederlandse rechter, de Hoge Raad, bepaald dat de specifieke kleurcombinatie van de Rubik’s Cube auteursrechtelijke is beschermd. De uitspraak is hier te lezen.

Net als in de zaak over het merk is ook de Nederlandse rechter van mening dat de kubus grotendeels technisch bepaald is. Daardoor konden geen auteursrechten worden geclaimd op de vorm van de kubus, die bestaat uit 26 kleinere draaibare elementen (in groepen van 3 rijen van 3 elementen). Wel is volgens de rechter de combinatie van de onderling verschillende kleuren op de vlakken, die bij het draaien aan de kubus veranderen, onder het auteursrecht beschermd.

Meer informatie

In de media is aandacht besteed aan de uitspraak van het Hof van Justitie EU. Lees onder meer het artikel op Nu.nl en NRC.nl.

Vragen over bescherming van speelgoed?

Neem voor vragen over bescherming van merknamen of de vormgeving van producten contact op met Ranee van der Straaten en Floris de Vriend.