Blog Titel: Ontdek of Uw Distributiecontracten voor E-Commerce Nog Voldoen aan de Mededingingsregels: Resultaten van Sectoronderzoek

15 september 2016

De Europese Commissie heeft op 15 september een voorlopig rapport gepubliceerd met de resultaten van haar sectoronderzoek naar e-commerce. De conclusie is dat het beperken van internetverkoop op grote schaal voorkomt in (selectieve) distributieovereenkomsten.

Het doel van dit sectoronderzoek was het identificeren van mogelijke mededingingsbezwaren in de internetverkoop binnen Europa. Tijdens het onderzoek ontving de Europese Commissie input van bijna 1800 bedrijven en heeft het zo’n 8000 distributieovereenkomsten beoordeeld.

Het onderzoek toont enerzijds aan dat internetverkoop sterk bijdraagt aan prijstransparantie en meer keuze voor consumenten. Door de uitgebreide online aanwezigheid van bedrijven, kunnen concurrenten makkelijker elkaars prijzen volgen en daarmee de concurrentie aangaan. Anderzijds onthult het rapport dat leveranciers hun (selectieve) distributeurs vaak beperkingen opleggen met betrekking tot de verkoop van producten via internet, wat mogelijk de mededinging beperkt.

Eerder dit jaar publiceerde de Europese Commissie al haar bevindingen over het gebruik van geo-blocking, en presenteerde ze een wetsvoorstel om dit fenomeen aan te pakken.

De meest voorkomende beperkingen volgens de Europese Commissie waren: prijsaanbevelingen of prijsbeperkingen (42%), verkoop via (bepaalde) online marktplaatsen (18%), verkoop in het buitenland (11%), verkoop via eigen website (11%), gebruik/deelname prijsvergelijkingssites (9%) en adverteren via internet (8%).

Onder bepaalde omstandigheden kunnen deze beperkingen in strijd zijn met het mededingingsrecht. Vooral het verbod op verkoop via online marktplaatsen is een veelbesproken onderwerp in Europa.

In 2008 deed de Nederlandse kartelautoriteit een vergelijkbaar sectoronderzoek naar internetverkoop. Hoewel er toen ook signalen waren dat leveranciers mogelijk prijsrestricties, discriminatie en leveringsweigering oplegden aan internetdistributeurs, werd er onvoldoende bewijs gevonden en werd het onderzoek afgesloten.

Nu is de Europese Commissie in afwachting van reacties van belanghebbenden op haar bevindingen. In het eerste kwartaal van 2017 zal een definitief rapport volgen, wat mogelijk zal leiden tot nieuwe wet- en/of regelgeving, aanvullende richtlijnen en/of het vervolgen van individuele bedrijven die de mededingingsregels niet naleven.

Heeft u vragen of twijfelt u of uw distributieovereenkomsten in lijn zijn met het mededingingsrecht? Of bent u van plan een nieuw distributiesysteem op te zetten? Neem dan gerust contact op met mr. Minos van Joolingen of mr. Esra van der Wolk.

Wilt u op de hoogte blijven? Download dan hier onze eBooks en nieuwsbrieven.