Regels omtrent gezondheidsclaims vanaf nu aanzienlijk verscherpt

sector:

Zorg

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

01 januari 2013

Vanaf 14 december 2012 is de Europese lijst van generieke gezondheidsclaims in Nederland van toepassing. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) zal toezicht houden op deze regelgeving. Het gevolg van deze regelgeving voor u als producent van voedingsmiddelen is groot. Indien u namelijk gebruik wenst te maken van een gezondheidsclaim op uw product, hebt u enkel nog de keuze uit 222 wetenschappelijk bewezen claims. Achtergrond hiervan is de bescherming van de consument.

Wat zijn gezondheidsclaims?

Gezondheidsclaims zijn claims die zien op een vermeende werking van een levensmiddel en het effect daarvan op de gezondheid van de mens. Voorbeelden hiervan zijn “calcium is goed voor de kalkhuishouding”, “vitamine C ondersteunt de afweer van je lichaam” en “vitamines geven griep of verkoudheid minder kans”.

Hoe is de lijst van 222 goedgekeurde claims tot stand gekomen?

De lijst van 222 wetenschappelijk bewezen claims is tot stand gekomen na onderzoek door de European Food Safety Authority (‘EFSA’), die in de afgelopen jaren ruim vierduizend claims heeft onderzocht. Uit dit onderzoek zijn 222 claims door de EFSA positief beoordeeld. Een link naar de Verordening 432/2012 met daarin de positieve lijst is onderaan deze signalering opgenomen.

Lees het gehele artikel