Rechtszaak Consumentenbond en ZN tegen NZa

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

29 juni 2009

De Consumentenbond spant samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een kort geding aan aan tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De Consumentenbond en ZN zijn het niet eens met de voorgenomen prijsstijging van 13% voor beugels en andere orthodontie-behandelingen per 1 juli 2009. De Consumentenbond en ZN vragen de rechter om het besluit van toezichthouder NZa te vernietigen. De zaak dient op 9 juli om 11:30 uur bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag. 

In de tussentijd doen de Consumentenbond en ZN dringend beroep op de orthodontisten om hangende de procedure niet al per 1 juli de prijzen te verhogen en de uitspraak van de rechter af te wachten. Consumenten moeten anders misschien ten onrechte een hogere prijs betalen. De uitspraak in deze zaak volgt naar verwachting snel, omdat de prijsverhoging al per 1 juli 2009 ingaat.

Grootste bezwaren

De Consumentenbond en ZN hebben met name twee belangrijke bezwaren tegen de nieuwe orthodontie-tarieven. De eerste is dat de prijsstijging ingaat halverwege het lopende verzekeringsjaar. Daarnaast is het nog maar de vraag of een dergelijke stijging wel gerechtvaardigd is. Volgens partijen ontbreekt een gemotiveerde onderbouwing en dat is in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur.  De Consumentenbond en ZN begrijpen dat het nodig kan zijn om de prijzen aan te passen, maar dan wel op basis van een gedegen onderzoek en aan het begin van het jaar.

Belang van de uitspraak

Zeker één op de drie jongeren draagt een beugel. Ook is er een groeiend aantal volwassenen dat naar de orthodontist stapt. In alle gevallen betekent de tariefsverhoging van 13% bij een doorsnee beugelbehandeling (€2.300) een extra kostenpost van minimaal €300. Deze informatie moet ruim voor het begin van het jaar beschikbaar zijn, zodat consumenten nog een andere zorgverzekeraar of een polis met een andere vergoeding kunnen kiezen. Deze mogelijkheid wordt consumenten ontnomen door halverwege het jaar een prijsverhoging door te voeren.