Rechter draait fusie WWZ-Mariënstaete-Valent niet terug

31 december 2000

De Ondernemingskamer oordeelde onlangs dat de fusie tot WWZ-Mariënstaete-Valent niet teruggedraaid hoeft te worden. Hoewel het voormalige bestuur van de fusieorganisatie volgens het hof fout zat wat betreft de juridische fusie, is een ontvlechting niet raadzaam.

De ondernemingsraad (OR) van WWZ-Mariënstaete-Valentstapte in mei 2009 al naar de rechter om de juridische fusie uit te stellen vanwege de financiële positie van de stichting en het ontbreken van een degelijke onderbouwing van de jaarrekening. De Ondernemingskamer heeft nu geoordeeld dat het voormalig bestuur van WWZ-Mariënstate-Valent "niet in redelijkheid tot het besluit van juridische fusie heeft kunnen komen,". Maar stelt het hof, het terugdraaien van de fusie is niet in het belang van de organisatie.

 

De OR van WWZ-Mariënstaete-Valent wilde met een gang naar de rechter de fusie ongedaan maken. De rechter stelde de OR in het gelijk op het punt dat het voormalige bestuur op verkeerde gronden zijn gaan fuseren. De gefuseerde organisaties zijn volgens de Ondernemingskamer waarschijnlijk niet slechter af door de fusie. Toen het besluit in april 2009 echter werd genomen, was er onvoldoende inzicht in de financiële uitgangspunten en de financiële gevolgen van de fusie.