Postbedrijven niet verplicht tot verstrekking vast dienstverband aan personeel

expertise:

Arbeidsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 december 2000

De postbedrijven Sandd en Selekt Mail hebben op 23 december jl. een kort geding aangespannen tegen de Staat. Sandd en Selekt Mail zijn concurrenten van TNT Post op de geliberaliseerde postmarkt. Er heerst een hevige concurrentiestrijd tussen deze postbedrijven en de overheid wil niet dat deze concurrentiestrijd wordt uitgevochten over de rug van de postbezorgers. Het ministerie van Economische Zaken heeft daarom een algemene maatregel van bestuur vastgelegd. In deze algemene maatregel van bestuur is geregeld dat de postbedrijven in de loop van de tijd meer werknemers in vaste dienst moeten nemen.

Sandd en Selekt Mail zijn het niet eens met het opgelegde tempo waarin zij hun medewerkers in vaste dienst moeten nemen. Zo staat in de algemene maatregel van bestuur dat per 1 april minstens 10 procent van de bezorgers in vaste dienst moet zijn en dat dit percentage in 2012 op 80 procent moet liggen. De directeur van Sandd heeft laten weten dat ook zij ernaar streven 80 procent van het personeel in vaste dienst te nemen, maar dat de bezorgers dit zelf ook moeten willen en het wel betaalbaar moet zijn en blijven.

 

Voor de twee bedrijven is het veel goedkoper om mensen te laten werken op basis van stukloon dan ze in vaste dienst te nemen. Wanneer zij mensen in vaste dienst moeten gaan nemen is dat funest voor hun bedrijf. De rechter heeft de eis die is vastgelegd in de algemene maatregel van bestuur dan ook verboden. Dit heeft een woordvoerster van de rechtbank in Den Haag op 31 december jl. bekend gemaakt. De rechtbank is van mening dat de postbedrijven en de bonden er samen uit moeten komen.

De staatssecretaris van het Ministerie van Economische Zaken heeft al te kennen gegeven dat zij zich zullen beraden op de overwegingen van de rechter. Ze zullen zich blijven inzetten voor de verandering en doorvoering van de arbeidsvoorwaarden voor de postsector.