Platform-to-business (P2B) verordening per 12 juli 2020 van kracht

sector:

Technologie & Innovatie

expertise:

IT & Privacy

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

11 september 2019

Vanaf 12 juli 2020 moeten “onlinetussenhandelsdiensten” voldoen aan de regels van de P2B-verordening. Dit zijn online platforms die handel tussen zakelijke partijen en eindgebruikers mogelijk maken. De verordening legt verplichtingen op aan online platforms voor wat betreft algemene voorwaarden, transparantie en geschillenbeslechting. Zakelijke gebruikers die via het platform producten of diensten verkopen aan consumenten, kunnen een beroep doen op deze bepalingen.

Onder meer de volgende platforms vallen onder deze verordening:

  • reserveringsplatforms, bijvoorbeeld voor hotels;
  • vergelijkingssites, bijvoorbeeld voor mobiele telefonie(-abonnementen);
  • online marktplaatsen waar ondernemers hun producten of diensten aanbieden;
  • appstores.

Transparantie

De verordening verlangt meer transparantie van platforms. Algemene voorwaarden moeten daarom duidelijk, begrijpelijk en makkelijk vindbaar zijn. De verordening schrijft verder voor dat bepaalde informatie in de algemene voorwaarden terug moet komen. Eén van die informatieplichten betreft een beschrijving over hoe de ranking van de aangeboden producten en diensten op het platform werkt. Ten slotte beschermt de verordening de zakelijke gebruiker bij wijzigingen van algemene voorwaarden, onder meer door een wettelijke opzegtermijn en een kennisgevingsplicht.

Geschillenbeslechting

Platforms zullen over een intern klachtenafhandelingssysteem moeten gaan beschikken. Dit systeem moet eenvoudig en gratis toegankelijk zijn voor zakelijke gebruikers. Daarnaast zijn platforms verplicht om minimaal twee bemiddelaars aan te wijzen die gerechtigd zijn geschillen op te lossen buiten de rechter om. De bepalingen over geschillenbeslechting gelden niet voor kleine platforms. Dit zijn platforms die minder dan 250 personen in dienst hebben én waarvan de jaaromzet niet meer dan 50 miljoen euro bedraagt.

Aan de ene kant krijgen platforms die onder deze verordening vallen dus extra regels waar ze aan moeten voldoen. Aan de andere kant biedt de verordening extra bescherming voor zakelijke gebruikers, die steeds afhankelijker worden van de platforms. De verordening zal een evenwicht moeten bieden voor deze machtspositie van de platforms. Of dit inderdaad een beter evenwicht op gaat leveren, zal volgend jaar duidelijk worden.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, bijvoorbeeld over uw rechten en plichten onder de P2B-verordening? Neem dan vrijblijvend contact op met Floortje Eijdems of met één van de andere leden van het IT-team.