Plaatsen van hyperlinks naar illegale streams voetbalwedstrijden verboden

expertise:

Intellectueel Eigendomsrecht

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

07 december 2014

De rechtbank Limburg heeft op 26 maart 2014 de bekende verzamelaar van illegale live streams MyP2P, verboden om nog langer te linken naar illegale live streams van onder andere voetbalwedstrijden uit de Premier League en de KNVB-beker. Volgens de rechtbank maakt MyP2P daarmee namelijk inbreuk op de auteursrechten van de organisatoren van de illegaal uitgezonden wedstrijden.

Hoe werkt het bekijken van live streams via MyP2P?

MyP2P biedt via haar websites diverse links aan naar illegale livestreams van sportwedstrijden die eventueel via gedownloade software gevonden kunnen worden. MyP2P zendt dus zelf de livestreams niet uit, maar verbindt de bezoeker van haar site slechts met de uitzenders van deze livestreams (vaak afkomstig van Chinese of Russische zenders, maar soms ook Nederlands zenders). Indien de bezoeker een livestream naar zijn keuze heeft gevonden, klikt hij op een play-knop en begint de livestream af te spelen. Tijdens het afspelen verscheen een banner van MyP2P in beeld.

Wat is het bezwaar van de organisatoren, zoals de KNVB?

Organisatoren van verschillende sportwedstrijden (zoals de KNVB en Premier League) beweren dat het handelen van MyP2P inbreuk maakt op hun auteursrechten ten aanzien van de videobeelden die van de wedstrijden worden gemaakt. Volgens de organisatoren is MyP2P namelijk zelfstandig verantwoordelijk voor het openbaar maken van deze illegale livestreams, ondanks dat MyP2P de livestreams niet zelf uitzendt. Het verschaffen van toegang tot die livestreams zorgt volgens de organisatoren voor inkomstenverlies. Het afsluiten van een abonnement of het kopen van eenmalige toegang tot een legale livestream is immers minder aantrekkelijk als je de gewenste wedstrijd ook gratis kan streamen.

Het oordeel van de rechtbank

Het bezwaar van de organisatoren is verstrekkend, omdat MyP2P zelf de illegale livestreams niet via haar website uitzendt. Je zou daarom zeggen dat MyP2P niet verantwoordelijk is voor het uitsluitend linken naar een bron, maar dat de feitelijke bron verantwoordelijk is voor het uitzenden van de illegale livestreams.

De rechtbank oordeelt echter in het voordeel van de organisatoren. Volgens de rechtbank zijn de illegale livestreams waar MyP2P naar linkt zodanig ‘verstopt’ op het internet dat zij zonder alle hulp van MyP2P normaal gesproken niet door de gebruikers van haar website gevonden konden worden. Om die reden is er  sprake van het aanboren van een “nieuw publiek” dat anders nooit zou worden bereikt. De organisatoren kunnen zich op grond van hun auteursrechten dan ook verzetten tegen de handelswijze van MyP2P.

Gevolg: een verbod aan MyP2P om nog langer links aan te bieden naar illegale livestreams van de eisende organisatoren op straffe van een dwangsom van € 1.000,- per dag (met een maximum van € 250.000,-), veroordeling tot betaling van een schadevergoeding (de hoogte moet in een andere procedure worden vastgesteld) en veroordeling van MyP2P in de kosten van rechtsbijstand van de organisatoren van maar liefst € 88.406,79.

Klik hier voor de volledige uitspraak van de rechtbank Limburg.