Ontwikkelingen in vastgoedland: de energielabel C-verplichting

expertise:

Vastgoed, Bouw & Omgeving

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

16 december 2022

We zijn al halverwege de laatste maand van het jaar. De plannen van minister De Jonge zullen weinigen zijn ontgaan en deze zullen in 2023 verder worden uitgewerkt. 2023 zal dan ook in het teken staan van een aantal ontwikkelingen op vastgoedgebied.

Eén ontwikkeling die in ieder geval al definitief is, is de energielabel C-verplichting. Vanaf 1 januari a.s. is het voor kantoren die groter dan 100 m2 zijn verplicht om een energielabel C te hebben. Wordt daar niet aan voldaan? Dan mag het pand niet meer als kantoor worden gebruikt of verhuurd.

Van deze verplichting is een aantal situaties uitgezonderd. De verplichting geldt niet:

  1. als het kantoorgebouw of een gedeelte daarvan een monumentaal pand is;
  2. als de gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties maximaal 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw beslaat;
  3. als het pand binnen twee jaar gesloopt, getransformeerd of onteigend wordt; of
  4. als het meer dan tien jaar duurt voordat de vereiste maatregelen voor het realiseren van de energielabel C zijn terugverdiend.

 

Valt een kantoor niet binnen de uitzonderingssituaties en wordt het toch als kantoor zonder energielabel C gebruikt, dan riskeert – in beginsel – de eigenaar van het pand een boete. Het is namelijk niet uitgesloten dat ook de huurder in bepaalde omstandigheden kan worden aangesproken. Als de energieverplichting na een dwangsom nog steeds niet wordt nageleefd, dan kan het kantoorpand worden gesloten.

Het is dan ook goed niet al te lichtvaardig met deze verplichting om te gaan, maar het biedt ook voordelen. Het kantoorpand stijgt in waarde, is beter te verhuren, leidt tot lagere energiekosten en scheelt dus weer in de portemonnee! Een eenmaal verkregen energielabel C is bovendien tien jaar geldig.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan vrijblijvend contact op met Mariam Evadgian of één van de leden van de sectie Vastgoed, Bouw & Overheid.