Ontknoping: Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen aangenomen!

expertise:

Vastgoed, Bouw & Omgeving

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

15 mei 2019

Maar liefst 10 jaar was er voor nodig om het omstreden Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen door de Tweede en de Eerste Kamer te loodsen. Op 14 mei 2019 is het wetsvoorstel dan eindelijk met een ruime meerderheid aangenomen door de Eerste Kamer.

Het wetsvoorstel kent een publiek- en een privaatrechtelijk element. Waar de kwaliteitsborging voorheen vooral aan de voorkant werd gewaarborgd door de beoordeling van de bouwvergunning door de gemeente, wordt dit met de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen vervangen door de verplichte inschakeling van private kwaliteitscontroleurs. De kwaliteitscontroleur toetst de bouwplannen op risico’s en controleert tijdens de bouwfase of het bouwwerk aan alle wettelijke bouwvoorschriften voldoet.

Ook krijgen bouwers een verdergaande verantwoordelijkheid indien na oplevering van een bouwwerk gebreken worden ontdekt.

Het wetsvoorstel – dat in 2017 al werd aangenomen door de Tweede Kamer – stuitte in de Eerste Kamer aanvankelijk op veel bezwaren. De leden van de Eerste Kamer waren bang dat de expertise van de gemeente zou wegvloeien en dat de rol van de gemeente als kwaliteitscontroleur – of er veilig en solide werd gebouwd – niet voldoende overeind bleef. De toezeggingen van minister Ollongren waren uiteindelijk voldoende om een meerderheid van de fracties in de Eerste Kamer over de streep te trekken.

Verantwoordelijk minister Ollongren is tevreden: “Het is een belangrijk moment omdat na jaren debat er nu brede parlementaire steun is voor een nieuw stelsel.”

Heeft  vragen of opmerkingen over het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen? Bel of e-mail dan vrijblijvend met één van de bouwrechtspecialisten van BANNING: Philip van der Ven, Dennis Beekhuijzen of Jeroen Weijer.