Onderzoek NMa naar prijsvorming in Agri-food sector

sector:

Food & Organic Trade

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

14 december 2009

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft onderzoek gedaan naar prijsvorming in de Agri-food sector. De  NMa concludeert in haar onderzoek, gepubliceerd op 2 december jl,. dat supermarkten niet in staat zijn geweest om in de periode 2005-2008 de prijzen voor bepaalde producten eenzijdig winstgevend te verhogen. De prijs die consumenten voor de producten betalen bestaat grotendeels uit de kosten van de groothandel en supermarkt.

Het onderzoek van de NMa geeft inzicht in de kosten en marges in de voedselketen, van producent tot supermarkt, voor aardappelen, uien, komkommers, paprika’s, appelen, brood en eieren. De NMa startte het onderzoek naar aanleiding van de stijging van de voedselprijzen in de afgelopen jaren en signalen hierover van ondermeer de Consumentenbond en de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO). Het onderzoek toont hoe hoog de verkoopprijs, de kosten en marge zijn in de verschillende schakels in de bedrijfskolom. Vervolgens beschrijft het de ontwikkeling van de verkoopprijs en marge over de periode 2005 tot en met 2008. De NMa heeft onderzocht of één van de schakels in de bedrijfskolom een zodanig sterke positie heeft dat deze onderneming in staat is via een eenzijdige prijsverhoging haar marge te verbeteren. De NMa concludeert dat de supermarkt voor komkommers, paprika’s en uien de hoogste marge behaalt, maar dat dit voor de overige producten niet het geval is. Volgens het onderzoek zijn de supermarkten niet in staat geweest voor de onderzochte producten eenzijdig de prijzen winstgevend te verhogen.

Door de prijsvorming in de onderzochte bedrijfskolommen transparanter te maken wil de NMa bijdragen aan de marktwerking in de Agri-food sector. Ze wil de resultaten van dit onderzoek graag voorleggen aan de belangrijkste vertegenwoordigers van de Agri-food sector doormiddel van rondetafelgesprekken. Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa, heeft aangegeven dat de NMa met behulp van dit onderzoek een gerichte discussie hoopt te hebben over de werking van de ketens om daarmee de Agri-food sector als geheel transparanter te maken.