OM Utrecht vervolgt oud-rechter en oud-NMA-voorzitter voor meineed

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

31 december 2000

Het openbaar ministerie Utrecht heeft 3 februari jl. besloten een oud-rechter en oud-voorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, te vervolgen voor meineed. Uit het onderzoek door de Rijksrecherche is naar de overtuiging van de officier van justitie voldoende bewijs naar voren gekomen voor vervolging terzake een aantal gevallen van meineed.

Naar aanleiding van een aangifte tegen de oud-rechter startte de Rijksrecherche in 2010 een onderzoek onder leiding van de officier van justitie van het Utrechtse parket. Dit onderzoek richtte zich op meineed, valsheid in geschrifte en belangenverstrengeling. De meineed zou zijn gepleegd in een civiele procedure over een publicatie in 2006. In deze procedure is hijonder ede gehoord. Het onderzoek werd in maart 2011 uitgebreid met een tweede verdachte, een oud-voorzitter van de NMA. Ook hij werd verdacht van meineed.

 

Uiteindelijk zijn de resultaten van het onderzoek aanleiding voor de officier van justitie om tot vervolging over te gaan terzake meineed. Ten aanzien van de oud-rechter gaat het om drie gevallen van meineed (2006 en 2010) en in het geval van de oud-NMA-voorzitter om twee gevallen (2010), alle gepleegd in civiele procedures.

De Rechtbank Utrecht is voornemens de zaak in de tweede helft van april te behandelen. Dit betreft een regiezitting. De exacte datum wordt afgestemd met de raadslieden.

(Bron: www.om.nl)