NZa wijst klacht verloskundigen af

sector:

Zorg

27 april 2011

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wijst een verzoek van de Verloskundigengroepspraktijk Helmond (VGH) en het laboratorium Diagnostiek voor U (DvU) af, om het Elkerliek ziekenhuis in Helmond te verplichten aanvullende onderzoeken voor zwangere vrouwen en baby’s te verrichten. De verloskundigengroepspraktijk heeft voldoende mogelijkheden om deze onderzoeken door andere ziekenhuizen in de nabije omgeving uit te laten voeren. De weigering van dit ene ziekenhuis om deze onderzoeken voor de verloskundigen te doen, is niet aantoonbaar nadelig voor de consument, oordeelt de NZa.

De VGH en DvU hadden de NZa gevraagd om het Elkerliek ziekenhuis een aanmerkelijke marktmacht-verplichting op te leggen, omdat dat weigerde om de speciale aanvullende bloedonderzoeken te verrichten voor cliënten van de verloskundigengroepspraktijk. De weigering van het ziekenhuis volgde op de aankondiging van VGH dat zij voortaan de algemene screening in de 12e week van de zwangerschap zou laten uitvoeren door DvU, en niet langer door het Elkerliek ziekenhuis. DvU neemt in de VGH-praktijk bloed af bij de cliënten voor de 12 weken screening, die daardoor niet naar een ziekenhuis hoeven.

De NZa oordeelt dat door de weigering van het ziekenhuis de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg voor consumenten niet worden geschaad. Er zijn andere ziekenhuizen in de omgeving die de zorg ook kunnen leveren. Daarmee zijn er voldoende alternatieven voor cliënten van de verloskundigenpraktijk.
Net als de NZa is de Inspectie voor de Gezondheidszorg van mening dat de belangen van consumenten, zoals kwalitatief goede en toegankelijke zorg, in de huidige situatie niet in het geding zijn. Dat zou wel het geval zijn als cliënten bijvoorbeeld een onredelijke afstand zouden moeten gaan reizen. Daarvan is hier geen sprake; kwalitatief goede zorg is toegankelijk en bereikbaar.

(Bron: Nza)