NZa verscherpt toezicht bijbetalingen AWBZ

sector:

Zorg

29 augustus 2011

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft weer meldingen ontvangen van vermoedelijk onterechte bijbetalingen in de AWBZ. De NZa verscherpt het toezicht op deze bijbetalingen en zal de namen van overtredende AWBZ-instellingen bekend gaan maken. Omdat de zorgkantoren dit moeten controleren, zal de NZa ook de namen van de zorgkantoren bekend maken bij overtredingen. 

Vorig jaar kwam naar voren dat sommige instellingen onterecht geld vragen voor diensten die in het verzekerde pakket vallen. De NZa onderzocht de meldingen en sprak de zorginstellingen en controlerende zorgkantoren hierop aan. Ook zijn de regels rond de bijbetalingen verduidelijkt door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), zodat instellingen weten wat ze wel en niet mogen vragen. De ondersteuning van de cliëntenraden in de instellingen is bovendien verbeterd door cliëntenorganisaties.

Na deze acties ontving de NZa een aantal maanden geen meldingen meer, maar inmiddels komen er opnieuw tientallen signalen van vermoedelijk onterechte bijbetalingen binnen. Op dit moment controleert de NZa bij vier AWBZ-instellingen of er inderdaad sprake is van onterechte bijbetalingen. Is dat het geval, dan zal de NZa direct handhaven en ook de namen van deze instellingen bekendmaken. Ook zal de NZa de naam van het betreffende zorgkantoor bekendmaken en het zorgkantoor dwingen om alsnog zijn verantwoordelijkheid te nemen.

(Bron: NZA)