NZa overweegt onderzoek declareergedrag AWBZ-instellingen

expertise:

Mededinging & Regulering

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

19 juli 2010

Verschillende media hebben afgelopen week bericht dat zorginstellingen steeds vaker ten onrechte diensten en producten in rekening brengen bij verzekerden. Het gaat bijvoorbeeld om het wassen van kleding of het ter beschikking stellen van een radio- en tv-aansluiting op de kamer. Ook komen gevallen voor waarbij moet worden betaald voor toiletpapier en voor een verhuizing binnen de instelling.

Volgens artikel 35 van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG) is het niet toegestaan om diensten in rekening te brengen waarvoor cliënten via de AWBZ zijn verzekerd. De zorgautoriteit kan daarvoor een boete opleggen of een aanwijzing geven. Bijbetalingen voor ‘aanvullende diensten’ mogen wel, zolang het voor de bewoner duidelijk is dat het gaat om vrijwillige diensten.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onlangs bekend gemaakt in toenemende mate signalen te krijgen dat AWBZ-instellingen ten onrechte kosten in rekening brengen voor ‘aanvullende diensten’. Een voorbeeld is het in rekening brengen van kosten voor zorg waarvoor de bewoner een medische verklaring heeft, zoals voor de pedicure. De signalen komen zowel van consumentenorganisaties als van individuele bewoners. De NZa heeft de instellingen en Zorgkantoren inmiddels per brief op de hoogte gesteld en overweegt een onderzoek in te stellen als de signalen niet afnemen.