Noodwet die het houden van een volledig virtuele AvA tijdelijk mogelijk maakt is verlengd tot 1 december 2020

expertise:

Ondernemingsrecht - M&A

nieuwsbrief:

Wilt u meer weten over dit onderwerp, schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

26 oktober 2020

Door de wereldwijde pandemie zijn voor het eerst in de geschiedenis veel aandeelhoudersvergaderingen niet fysiek, maar digitaal gehouden. Door de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid (ook wel bekend als de Noodwet) is de keuze voor een (volledig) digitale aandeelhoudersvergadering in een stroomversnelling geraakt. Deze Noodwet is onlangs verlengd tot 1 december 2020, reden te meer om de belangrijkste punten uit onze blog van 9 april 2020 nogmaals onder de aandacht te brengen.

De belangrijkste aandachtspunten die voor dit onderwerp voortvloeien uit deze Noodwet op een rijtje:

  • Het bestuur van de vennootschap kan ervoor kiezen om de AvA uitsluitend digitaal te houden (ondanks dat de statuten en wet iets anders bepalen), waar de aandeelhouders de mogelijkheid hebben om digitaal te stemmen en het woord te voeren.
  • Als er een digitale AvA wordt gehouden, moet de AvA via elektronische weg te volgen zijn.
  • De aandeelhouders moeten tot uiterlijk 72 uur voor de vergadering in de gelegenheid zijn gesteld om schriftelijk of elektronisch vragen te stellen. Deze vragen worden uiterlijk tijdens de vergadering behandeld. De antwoorden hierop worden op de website van de vennootschap geplaatst of elektronisch voor de aandeelhouders toegankelijk gemaakt. Uiteraard kunnen er nog steeds vragen tijdens de vergadering worden gesteld.
  • Stemrechten van aandeelhouders blijven onverminderd geldig en kunnen ook digitaal uitgeoefend worden.

 

Heeft u vragen over bovenstaande vraagstukken, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met onze leden van de sectie Ondernemingsrecht.